Leenhof

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De buurt Leenhof ligt in het westen van de gemeente Landgraaf, en grenst daar aan de gemeente Heerlen. De buurt is genoemd naar de "Hoeve in het Leen" waar uiteindelijk de naam Leenhof van is afgeleid. Deze hoeve bestaat nog steeds en ligt tussen het voormalige kasteel Schaesberg en de kerk. De Leenhof was tussen de 14e eeuw en de 18e eeuw een leengoed. In 1904 kwam het in bezit van de Oranje Nassau Mijnen.

De directie van de Oranje Nassau Mijnen besloot rond de eerste wereldoorlog in Leenhof woningen te bouwen voor de mijnwerkers. Er worden drie groepen woningen gebouwd op het terrein tussen de Heerlenseweg en de kerk van Schaesberg. Tussen 1920 en 1924 wordt de school gerealiseerd. In 1924 wordt de kerk gebouwd en op 21 december 1924 ingewijd door deken Nicolay van Heerlen. De paters Montfortanen gaan de kerk bedienen. Leenhof is dan een rectoraat en wordt in 1970 verheven tot parochie. De toenmalige rector Custers wordt dan de eerste pastoor. Door het teruglopende kerkbezoek werd op 19 maart 2000 de laatste mis in de kerk gehouden. De kerk was verkocht en zal gaan dienen als woonhuis.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leenhof; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Leenhof"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen