Leerdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Leerdam is een stadje en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 20.682 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 35,18 km² (waarvan 0,36 km² water).

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Leerdam in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Lopikerwaard

[bewerk] Geschiedenis

Leerdam ontving stadsrechten in 1407. Het riviertje de Linge, omgeven door rietwallen en veel waterlelies bepaalt mede de sfeer van het landschap. Tot 1984 behoorde het tot de Vijfheerenlanden. De rijke historie van het stadje Leerdam kan worden gevonden in goedbewaarde historische gebouwen zoals de Grote Kerk, het Hofje van mevrouw van Aerden, de overgebleven en gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren van de Zuidwal en het Oude Raadhuis.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Leerdam heeft een spoorwegstation met een door Cees Douma ontworpen stationsgebouw; zie station Leerdam. Tussen de stad en het Gelderse dorp Beek ligt het 98 kilometer lange Lingepad. Het Lingepad maakt deel uit van de Europese wandelroute E8. De E8 loopt van Ierland naar Turkije, met onderbreking door de Noordzee.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leerdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Leerdam"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen