Leeuwarderadeel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Leeuwarderadeel is een gemeente in de provincie Friesland (Nederland) ten noorden van Leeuwarden. De gemeente telt 10.393 inwoners (per 1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 41,38 kmĀ².

Leeuwarderadeel is een agrarische gemeente. In de gemeente staat de oudste stins van Friesland, Dekemastate. Het oudste Leeuwarderadeel bestond uit drie delen, de zogenaamde trimdelen. Het middelste deel hiervan scheidde zich al in de late middeleeuwen af als het grondgebied van de latere Friese hoofdstad Leeuwarden. Het zuidelijke deel, met onder meer de dorpen Wirdum, Goutum, Swichum en Huizum werd in 1944 bij Leeuwarden gevoegd. Leeuwarderadeel stond toen ook de dorpen Lekkum en Miedum af aan Leeuwarden. Als gevolg van deze ontwikkeling worden de oudere bronnen voor de geschiedenis van Leeuwarderadeel bewaard in het Historisch Centrum Leeuwarden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leeuwarderadeel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen