Leiderdorp

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De Dorpskerk van Leiderdorp
De Dorpskerk van Leiderdorp

Leiderdorp is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 26.120 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 12,29 km² (waarvan 0,56 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

Leiderdorp is vrijwel vastgegroeid aan Leiden, maar beide gemeenten worden gescheiden door de rivieren de Zijl en de Oude Rijn. Nabij Leiderdorp begint de tunnel onder het Groene Hart die wordt aangelegd voor de HSL-Zuid.

In de loop van de middeleeuwen werden in Leiderdorp meerdere kastelen gebouwd, zoals Ter Does, Berendrecht, Ter Mey, Stenevelt, Te Waarde en Zijlhof, die allemaal verdwenen zijn. Sinds de veertiende eeuw stond in Leiderdorp het Augustijnenklooster Engelendael. Het klooster bezat veel land en speelde een belangrijke rol in Leiderdorp.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Leiden in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Rijnland
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in het plaatsje Leiderdorp?

[bewerk] Twintigste eeuw tot nu

Al voor de Tweede Wereldoorlog vond in Leiderdorp planmatig volkswoningbouw plaats. Zo werd in 1914-1915 het zogenaamde ‘oude dorp’ gebouwd, waaronder het Van Leeuwenpark, dat werd ontworpen door de architecten Dudok en Oud. Na de oorlog ging het dorp echt groeien. De industrie ontwikkelde zich goed, zo was er een touwfabriek waar onder andere vloerbedekking werd geproduceerd.

In het midden van de jaren 1950 werd de rijksweg A4 aangelegd. De Leiderdorpse brug kwam gereed in 1964. De snelweg sneed Leiderdorp lange tijd in twee delen. Het gebied tussen de A4 en het Doeskwartier en Patrimoniumpark lag nog braak. Met de bouw van de Oranjewijk werden het Doeskwartier en Patrimoniumpark met het Oude Dorp verbonden.

De verbinding tussen het Oude Dorp en een andere oude vestigingsplaats, het Zijlkwartier, werd in de jaren 1960 gerealiseerd met de wijk Ouderzorg. De gemeente groeide in deze tijd sterk.

Momenteel is Leiderdorp bezig met een centrumplan. Hierbij wordt winkelcentrum 'het Winkelhof' uitgebreid, gaan de openbare bibliotheek en Theater de Muzenhof verhuizen naar een ander deel van het dorp en zal een nieuw gemeentehuis worden gebouwd tegenover het huidige. Als alles volgens planning verloopt, moet het centrumplan in 2011 voltooid zijn.

[bewerk] Sport en recreatie

Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leiderdorp; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen