Leidse Schouwburg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Leidse Schouwburg is gebouwd in 1705 op initiatief van acteur Jacob van Rijndorp en is daarmee het oudste theater van Nederland. Gevestigd aan de Oude Vest te Leiden, op de plek van een afgebrande bierbrouwerij, is het onafgebroken in gebruik geweest als theater.

De theaterzaal met zijn klassieke bonbonnièrevorm, biedt ruimte aan 526 bezoekers.

In de loop der eeuwen heeft de schouwburg een aantal grootschalige verbouwingen ondergaan. Vanaf 1833 werd aan beide zijden van de schouwburg een pand aangekocht om het theater uit te kunnen breiden. Toch bleek het vergrote gebouw niet te voldoen en in 1865 werd het startschot gegeven voor een ingrijpende verbouwing. Onder leiding van stadsarchitect Jan Willem Schaap kreeg de zaal van de Leidse Schouwburg haar huidige hoefijzervorm, geïnspireerd op de Italiaanse theaters. Ook werd er een tweede balkon aangebracht.

In de jaren ’60 van de 20e eeuw ontstonden er vergevorderde plannen voor totale sloop en nieuwbouw op een andere locatie in Leiden. Door geldgebrek werd (na een procedure van 16 jaar) toch besloten tot restauratie en uitbreiding van de ‘oude dame’. Deze ingrijpende renovatie vond plaats tussen 1974 en 1976, ditmaal onder leiding van architect Onno Greiner. Delen van het interieur verdwenen gedeeltelijk of werden zelfs geheel vervangen. De zaal werd gehuld in een brons-okeren atmosfeer. Dit interieur werd bij de laatste verbouwing in 1997 vervangen. De Leidse Schouwburg keerde terug naar de inrichting van 1865.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leidse Schouwburg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen