Leidseplein, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Leidseplein is een plein in de Binnenstad van Amsterdam. Het plein ligt in het verlengde van de Leidsestraat en dateert uit de aanlegperiode van de Grachtengordel. Het plein werd aan de zuidzijde afgesloten door de Leidsepoort, die omstreeks 1870 werd afgebroken. Hier tegenover, aan de andere kant van de Singelgracht, ligt het Leidsebosje, een plantsoen met twee grote kastanjebomen en een grasveld.

[bewerk] Theaters

De Stadsschouwburg domineert het Leidseplein. Aan het Leidseplein staan enkele bekende gebouwen, zoals de Stadsschouwburg, de Melkweg, Paradiso, het American Hotel, het Leidseplein Theater (huidige locatie van Boom Chicago), het Citytheater en theater De Balie in het vroegere Kantongerecht.

Het Leidseplein behoort door de aanwezigheid van theaters en veel horecagelegenheden tot de bekendste uitgaansgebieden in Amsterdam. Ook zijn er veel terrasjes.

[bewerk] Trams

Het Leidseplein was het beginpunt van de eerste paardentramlijn in Amsterdam op 3 juni 1875: Leidseplein – Plantage.

Een kwart eeuw later, op 14 augustus 1900, vertrok de eerste elektrische tramlijn in Amsterdam vanaf het Leidseplein naar het Haarlemmerplein. Deze beide trajecten maken nu deel uit van tramlijn 10.

Thans (2006) passeren de tramlijnen 1, 2, 5, 7 en 10 het Leidseplein. Voorts hebben diverse (streek)buslijnen hier hun halte.

[bewerk] Anno 2007

Het Leidseplein is heden ten dage, naast een grote verzameling van terrasjes en bijbehorende toeristen, het punt van samenkomst voor volksuitingen van grote vreugde; zo worden de kampioenschappen van A.F.C. Ajax doorgaans gevierd op het Leidseplein.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leidseplein; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen