Leudal (gemeente)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Leudal is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg die op 1 januari 2007 is ontstaan uit de voormalige gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer. De gemeente heeft bijna 37.000 inwoners (de tiende gemeente van Limburg) en is met een oppervlakte van bijna 165 km² de grootste gemeente van de provincie.

De naam Leudal is ontleend aan het natuurgebied dat tussen de kernen Heythuysen, Roggel en Haelen gelegen is. Dit gebied is ontstaan door erosie door het beekje de Leu.

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Deze vier gemeenten hadden aanvankelijk tezamen met de gemeenten Heel en Thorn besloten tot een vrijwillige gemeentelijke herindeling. Het zou één grote plattelandsgemeente moeten worden tussen de twee centrumgemeenten van Midden-Limburg: Roermond en Weert. De Provinciale Staten van Limburg staken daar een stokje voor. De Staten namen op grond van de Wet algemene regels herindeling gemeenten de herindelingsprocedure over. Vanaf toen was er geen sprake meer van vrijwilligheid, het werd een opgelegde herindeling.

De gemeenten Heel en Thorn zagen hun kans schoon om het idee van een plattelandsgemeente te verlaten en te kiezen voor een nieuwe gemeente waarbij het accent zou komen te liggen op waterrecreatie en -toerisme. In overleg met de provincie rolde er uiteindelijk een provinciaal herindelingsadvies aan 'Den Haag' uit om Heel en Thorn samen te laten gaan met Maasbracht. Dat is de gemeente Maasgouw geworden.


Kernen

Horn

Neer

Baexem

Ittervoort

Grathem

Ell

Neeritter

Kelpen-Oler

Buggenum

Hunsel

Heibloem

Nunhem

Haler


[bewerk] Overnachtingen

[bewerk] Dagje Uit

Voor de actuele evenementenkalender klikt u op onderstaande link;

Evenementenkalender


Deze regio heeft het zogenaamde fietsknooppuntensysteem geïntroduceerd in Nederland. Het is een uniek web van fietsroutes waarbij de allermooiste toeristische routes en plekjes vernuftig aan elkaar zijn geknoopt. De vele kruisen en kapellen onderweg geven uw fietstocht een speciaal Limburgs tintje. U fietst over fraai aangelegde fietspaden, schilderachtige weggetjes en verkeersarme wegen. Met behulp van een heldere en opvallende bewegwijzering en overzichtelijke kaarten kunt u uw eigen fietsroute samenstellen. U hoeft alleen maar de cijfers van knooppunten te noteren die volgens de kaart op uw route liggen. Dan fietst u naar het startknooppunt en u volgt de groenwitte borden met cijfers van het knooppunt. Pijlen wijzen de richting, ook naar het dichtstbijzijnde knooppunt. Extra handig: bij elk knooppunt staat een overzichtsbord van het gehele fietsroutenetwerk. Verdwalen is er dus niet bij en u kunt dus makkelijk de route verkorten of verlengen. U heeft de routelengte dus helemaal zelf in de hand. Dat biedt mogelijkheden voor lange fietstochten door Limburg en zelfs door Belgisch-Limburg.

[bewerk] Avondje Uit

[bewerk] Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitje in Limburg


[bewerk] Fun Shopping

[bewerk] Kunst en Cultuur

[bewerk] Sport en Recreatie

[bewerk] Vervoer

[bewerk] Fiets en Autoverhuur

Fietsverhuur

  • Camping Leudal

Roggelseweg 54, Haelen


Autoverhuur

Voor zover bekend, geen mogelijkheden in Leudal om een auto te huren.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Leudal; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen