Lille

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Rijsel of Lille is een stad in Noord-Frankrijk nabij de grens met België aan de rivier de Deule. De stad zelf telt 226.000 inwoners, maar vormt samen met steden als Robaais, Villeneuve-d'Ascq en Toerkonje één van de vier grootste agglomeraties van Frankrijk met ruim 1 miljoen inwoners.

[bewerk] Cultuur

In 2004 was de stad samen met Genua de culturele hoofdstad van Europa. Er bevinden zich diverse musea in de stad, waaronder het Palais des Beaux-Arts de Lille, een van de grootste kunstmusea van Frankrijk. Rijsel is verder de zetel van het gelijknamige in 1913 gestichte rooms-Katholieke bisdom Rijsel.

Architectuur

In veel huizen in Rijsel zijn zowel Franse als Vlaamse invloeden te herkennen. Zo is er vaak gebruik gemaakt van rode en bruine baksteen, iets dat in Frankrijk een stuk minder gebruikelijk is dan in België. Ook zijn er veel wijken, in het bijzonder in Groter Rijsel, waar rijtjeshuizen niet ongewoon zijn. Deze in Frankrijk ongewone kenmerken maken van Rijsel wat architectuur betreft tot een overgangstad tussen de Franse bouwstijl en die van Vlaanderen, Nederland en Engeland.

Een vrij recent project in Rijsel is Euralille, een stadsdeel opgebouwd rond station Lille Europe, met veel moderne architectuur.

Bezienswaardigheden

Rijsel telt een aantal bouwwerken en pleinen die het bezichtigen waard zijn. Het grootste deel hiervan ligt dicht bij elkaar in het kleine centrum van de stad.

  • De Kamer van Koophandel en haar belfort. Deze is gelegen aan het Theaterplein (Plâce du théatre).
  • Het Place du Général du Gaulle, ook wel bekend als La Grande Place, waaraan onder andere het oude beursgebouw is gelegen. Dit beursgebouw lijkt van de buitenkant een groot gebouw, maar is in werkelijkheid opgebouwd uit 24 kleine handelshuisjes rond een binnenplaats.
  • Het operagebouw, eveneens gelegen aan het Theaterplein. Het neo-klassieke gebouw werd in 1924 in gebruik genomen en heeft een grote zaal met een capaciteit van meer dan 1000 mensen.
  • Het stadhuis (hôtel de Ville) met belfort. Het belfort is meer dan 100 meter hoog en de trap die naar de top leidt telt ruim 400 treden.
  • De Place Rihour met het gotische Palais Rihour.
  • Het Musée des Beaux-Arts, het op het Louvre na belangrijkste museum van Frankrijk. In het museum hangen onder andere werken van enkele bekende Vlaamse, Franse en Hollandse schilders als Rubens, Van Gogh en Monet.
  • De Notre-Dame de la Treille-kathedraal. De bouw van deze kathedraal begon in de achttiende eeuw, maar door financiële problemen is het gebouw nooit helemaal afgewerkt.
  • Het Hospice Comtesse, een 17e eeuws hospitaal. Het gebouw wordt nu gebruikt als museum.
  • De Porte de Paris. Deze 32 meter hoge triomfboog werd gebouwd in 1867, ter ere van 'zonnekoning' Lodewijk XIV.
  • De Citadel van Rijsel, een 17e eeuwse citadel, gebouwd in opdracht van Maarschalk Sébastien Le Prestre de Vauban. De citadel is onderdeel van een grote verdedigingsgordel langs de Franse noordgrens, waarvoor Vauban ook nog enkele andere citadellen ontwierp.

Evenementen

Sinds 2006 wordt het Lille Comics Festival jaarlijks in de stad gehouden. Dit is een belangrijk en bekend tweedaags stripfestival dat wordt gehouden tijdens het eerste weekend van november. Ook vindt ieder jaar in het eerste weekend van september de Braderie van Rijsel plaats. De braderie is een van de grotere jaarlijkse Franse evenementen en is tevens de grootste rommelmarkt van Europa. De Braderie van Rijsel trekt ieder jaar één a twee miljoen bezoekers.


klik hier om terug te gaan!

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lille/Rijsel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Lille"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen