Lith

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Lith is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 6.746 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 55,50 km² (waarvan 2,50 km² water).

De naam Lith betekent, behalve gerechtshuis, weg of overtocht. De Angelsaksische betekenis is een schip (lithan = varen).

Lith heeft bekendheid gekregen door het boek "Dorp aan de Rivier" van Antoon Coolen, die ook in Lith verfilmd werd. Deze film van Fons Rademakers werd in 1956 voor een Oscar genomineerd voor beste buitenlandse speelfilm. Ook is in 2006 de premiere van het muziekwerk "dorp aan de rivier geweest". Het stuk is gecomponeerd door Leon Vliex en werd uitgevoerd door de Lithse fanfare.

In 2007 is het boek "Dorp aan de rivier" nagespeeld door verschillende verenigingen en personen uit de gemeente Lith en omgeving op een unieke locatie bij de Maas. Deze succesvolle productie werd geregisseerd door de lithenaar Harold Schraven en de scriptbewerking was van de hand van Ans Jager, eveneens uit Lith.

In 1939 vond een gemeentelijke herindeling plaats. De gemeenten Lithoijen en Oijen en Teeffelen werden toen bij de gemeente Lith gevoegd. In 1958 werd de gemeente Alem, Maren en Kessel opgeheven. Maren en Kessel werden toen bij de gemeente Lith gevoegd. Alem werd samengevoegd met de gemeente Rossum en werd toen Gelders.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Bergkorenmolen Zeldenrust
  • Prinses Máxima Sluizen


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lith; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Lith"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen