Los Angeles

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Skyline Los Angeles
Skyline Los Angeles

Los Angeles is een grote, uitgestrekte stad aan de westkust van de Verenigde Staten. Het is de grootste stad in de staat Californië en de op één na grootste van de Verenigde Staten. De stad, waarvan de naam vaak wordt afgekort tot L.A., heeft als bijnaam The City of Angels. Los Angeles heeft een inwoneraantal van 4 miljoen. In de Los Angeles metropolitan area wonen bijna 13 miljoen mensen met uiteenlopende etnische, culturele en economische achtergronden. De stad is ontstaan aan de Los Angeles River en werd door de Spanjaarden aangeduid als El Pueblo de Nuestra Señora La Reina de Los Ángeles del Río de Porciúncula. De stad is samen met nog andere plaatsen gelegen op de vlakte waar de vloed de vrije ruimte had, deze wordt nu geduid als Los Angeles Plains.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Beverly Hills
Beverly Hills

Er is veel filmindustrie: Beverly Hills, Hollywood met haar Hollywood Walk of Fame en Grauman's Chinese Theatre. De echte media-industrie is echter verspreid over vier districten aangrenzend aan Los Angeles: Burbank, Century City, Universal City en Culver City. Ook de stranden van Santa Monica, Malibu, Venice en Huntington Beach, zijn populair. Het oorspronkelijke Disneyland ligt in Anaheim, ten zuiden van Los Angeles. In het centrum van Los Angeles ligt het Griffith Park. Hier is onder andere het Gene Autry Western Heritage Museum te vinden, een museum over het leven in het westen van de Verenigde Staten. Het is een samenvoeging van het Southwest Museum of the American Indian, het Museum of the American West en het Women of the West Museum.

[bewerk] Musea en galerieën

Los Angeles heeft een aantal grote en belangrijke musea, waaronder veel kunstmusea. Het Los Angeles County Museum of Art is gesticht in 1910 en heeft een collectie van meer dan 100.000 kunstwerken. Een ander belangrijk kunstmuseum is het Hammer Museum, dat onder meer impressionistische en postimpressionistische kunst en werk van Rembrandt en Titiaan in haar collectie heeft. Het Museum of Contemporary Art is gericht op hedendaagse kunst. Verder zijn het Getty Center, het Craft and Folk Art Museum en het California African American Museum noemenswaardig. Een van de bekendste Amerikaanse beeldenparken is de Franklin D. Murphy Sculpture Garden op de campus van de UCLA.

[bewerk] Verkeer en vervoer

De regio Los Angeles heeft een van de grootste stelsels van snelwegen in de wereld. In Californië worden deze snelwegen "freeways" genoemd. Er zijn zevenentwintig verstrengelde freeways in de regio, die door miljoenen automobilisten worden gebruikt voor woon-werk verkeer, waarbij ze dagelijks gezamenlijk ongeveer 160 miljoen kilometer afleggen. Los Angeles is de metropolis met de grootste autodichtheid in de wereld, met 1,8 voertuigen voor iedere inwoner met een rijbewijs. Omdat er weinig openbaar vervoer is, en automobilisten vaak lange afstanden moeten afleggen om op hun bestemming te komen, komen er veel opstoppingen voor. Tijdens de spitsperioden, op weekdagen tussen 6 en 9 uur 's morgens en tussen 15 en 19 uur 's avonds, zijn de wegen overvol, en zijn er lange files. Ook op andere tijden is er vaak veel verkeer. Daardoor zijn Angelinos gewend dagelijks veel tijd in hun auto door te brengen. Veel radiostations trekken luisteraars aan door regelmatig verkeersberichten uit te zenden. Los Angeles heeft diverse vliegvelden binnen haar grenzen. Het grootste vliegveld is Los Angeles International Airport, afgekort LAX. LAX is een internationaal vliegveld. Andere vliegvelden zijn Compton/Woodley Airport voor Los Angeles County, Palmdale Regional Airport en LA/Ontario International Airport.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Los Angeles; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen