Lottum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Lottum is een dorp in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Het heeft ongeveer 2000 inwoners en een oppervlakte van 2226 ha. Het dorp ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Venlo, aan de rivier de Maas. Tot 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Grubbenvorst, maar deze is in 2001 opgegaan in de gemeente Horst aan de Maas.

Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum, dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Lottum heeft ook het tweejaarlijkse Rozenfestival, dat gehouden wordt rond de tweede zondag van augustus. Bij dit Rozenfestival vindt men tuinen, mozaïeken, objecten en bloemstukken door heel Lottum verspreid, alles versierd met vele duizenden rozenknopjes. Er komen ongeveer 45.000 bezoekers per keer naar dit festival. Lottum kent verder ook de Toprozentuin (een tuin met alle 49 rozensoorten die het predicaat "Toproos" verdienen) en een rozenfietsroute.

In 2006 vond het rozenfestival plaats op 12 t/m 14 augustus. Het thema van deze editie was: "Rozen door de eeuwen heen". In de afgelopen editie, 2006, trok het festival 50.000 bezoekers. Het volgende festival is in 2008 en heeft als thema "Een melodie van rozen".

De Nederlandse band "Neet Oet Lottum" is vernoemd naar de plaats Lottum. Zoals de naam echter al doet vermoeden (het Limburgse "Neet Oet Lottum" betekent "Niet uit Lottum") komen zij niet uit het dorp zelf; wel zijn de bandleden afkomstig uit de nabije omgeving ervan. De uitdrukking "Ik kom toch neet oet Lottum" betekent oorspronkelijk zoiets als: "Ik ben toch niet gek?". Er bestaat ook een andere versie van Neet oet Lottum. De plaats Lottum stond namelijk bekend vanwege de mooie meisjes. Als de jongelui uit Venlo e.o. dan een minder mooi meisje ontmoetten werd wel eens gezegd: Die is neet oet Lottum, waarmee bedoeld werd: het is niet zo'n knap meisje.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lottum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Lottum"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen