Luchthaven Haneda

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tokyo International Airport is een luchthaven in Ōta, Japan. De luchthaven staat beter bekend als Haneda Airport om het te onderscheiden van Narita Airport in de prefectuur Chiba. Narita Airport handelt sinds 1978 de meeste internationale vluchten naar deze regio af, hoewel het aanbod van internationale vluchten nog steeds aanzienlijk is. Haneda is een van de drukste luchthavens in de wereld, ondanks het feit dat de meeste vluchten binnenlandse vluchten zijn omdat het internationale vliegverkeer verdeelt wordt over Haneda en het verder van de stad gelegen vliegveld Narita International Airport. Als naar passagiersaantallen gekeken wordt is Haneda de drukste luchthaven van Azië met zo een 66,7 miljoen passagiers in 2008.

[bewerk] Terminal

Haneda Airport heeft drie terminals. De hoofdterminals, 1 en 2, zijn verbonden door een tunnel. Een gratis shuttlebus rijdt om de 5 minuten tussen de hoofdterminals en de kleinere Internationale Terminal. Alhoewel Haneda Airport 24 per dag open is zijn de twee hoofdterminals gesloten tussen 23.30 en 05.00. Binnenkort wordt dit voor beide terminals uitgebreid naar 24 uur, omdat luchtvaartmaatschappij StarFlyer een nacht- en ochtendservice aanbiedt naar Kitakyushu vanaf maart 2006. Alle 3 de terminals zijn eigendom van Japan Airport Terminal Co., Ltd. De rest van de luchthaven is eigendom van de overheid.


Internationale terminal

Haneda's internationale terminal handelt tegenwoordig alleen maar charters en uitgeweken vluchten vanaf Narita Airport af. De internationale vluchten zijn lijnvluchten van en naar Seoel Gimpo Airport. Deze vluchten worden uitgevoerd door All Nippon Airways, Asiana Airlines, Japan Airlines, en Korean Air. Elke maatschappij voert twee vluchten per dag uit. De terminal handelt ook chartervluchten in de nacht en de vroege ochtend af als Narita Airport gesloten is. Na besprekingen tussen de Japanse Minister President Shinzo Abe en de Chinese Premier Wen Jiabao zijn beiden overeengekomen om een dienstregeling op te stellen tussen Haneda International Airport en Shanghai. Het vliegveld in Shanghai is Hongqiao Airport, dat nog een binnenlandse luchthaven is. Over al het andere zoals uitvoerende luchtvaartmaatschappijen is nog niets bekend. Een grote uitbreiding of vervanging van de internationale terminal wordt gepland.


Andere faciliteiten

Haneda Airport heeft een speciale VIP-terminal en twee parkeergelegenheden voor privévliegtuigen. Deze ruimte wordt vaak gebruikt als een staatshoofd Japan bezoekt en voor de vliegtuigen van de Japanse overheid die de keizerlijke familie, de minister-president en de andere hoogwaardigheids bekleders vervoeren. Haneda heeft ook een aantal vrachtfaciliteiten en is de derde doorvoerluchthaven in Japan na Narita en Kansai.


[bewerk] Transport

Trein

Naar Haneda Airport rijden zowel de Keihin Kyuko Railway als de Tokio Monorail. De monorail heeft twee stations, in elke terminal een. Keikyu stopt in een station tussen de terminals. Keikyu rijdt naar Station Shinagawa en Station Yokohama en heeft een aansluiting op de Toei Asakusa-lijn , met diverse stops in Oost-Tokio. Sommige treinen van Keikyu sluiten aan op de lijnen van Keisei Oshiage-lijn en de Keisei Main-lijn, waardoor het mogelijk is om door te reizen naar Narita International Airport per trein. Hoewel er in de ochtend een paar treinen rechtstreeks rijden is een overstap naar de Keisei Line normaal gesproken nodig om Narita te bereiken. De treinreis naar Narita duurt ongeveer 2 uur. De Tokio Monorail rijdt naar Station Hamamatsucho, waar passagiers kunnen overstappen op de Yamanote-lijn zodat men andere gedeelten van Tokio kan bereiken.


Bus

Er zijn regelmatige busverbindingen naar veel bestemmingen in Kanto (regio). De onderstaande reistijden zijn schematijden en kunnen langer zijn vanwege files rondom Tokio.

  • Station Yokohama — 30 min.
  • Station Tokio — 40 min.
  • Tokyo City Air Terminal
  • Station Shinjuku — 50 min.
  • Station Ikebukuro — 70 min.
  • Narita International Airport — 75 min.
  • Station Chiba — 80 min.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Luchthaven Haneda; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen