Lugano

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Lugano is de grootste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland. Verder is het de hoofdplaats van het district Lugano.

De aan de zuidzijde van de Zwitserse Alpen liggende en aan weerszijden door Italië omgeven stad is duidelijk Italiaans van karakter maar heeft de Zwitserse doelmatigheid. In de stad zelf wonen 53.000 mensen, in de agglomeratie ongeveer 130.000. Het grootste deel van de bevolking spreekt Italiaans en is rooms-katholiek. Lugano heeft een eigen vliegveld, namelijk Lugano Airport.

Inhoud

[bewerk] Ligging

De ligging in dit landschap met de omringende groene heuvels en de aan de stadsrand gelegen bergen Monte San Salvatore (912 meter) en de iets hogere Monte Brè (923 meter) hebben internationale bezoekers ertoe geïnspireerd Lugano het Europese Rio de Janeiro te noemen.

Lugano is makkelijk te bereiken. Het is gelegen aan de A2 (de 'Gotthardroute') van Zwitserland, de belangrijkste verkeersader van het land. Behalve deze grote weg, die van Bazel naar Chiasso loopt, zijn er regionale wegen die het gebied ontsluiten. Zo is er dwars door het centrum van de stad ook een doorgaande route naar Italië. Deze route loopt via het grensplaatsje Gandria aan het Luganomeer. Lugano Airport ligt nabij het dorp Agno, op zo'n vier kilometer ten westen van de stad.


[bewerk] Meer van Lugano

Lugano ligt aan het Meer van Lugano, in het Italiaans Ceresio of Lago di Lugano. Het meer ligt tussen het Lago Maggiore en het Comomeer in. Het meer is kleiner dan de twee laatstgenoemde meren, maar doet er qua grandeur niets aan onder.

Vanuit de stad kan men wandelingen rond het meer maken en er boottochten op maken, bijvoorbeeld door Italië te bezoeken door naar het westelijke of oostelijke punt te varen. Daarnaast zijn er vele pittoreske plaatsjes rond het meer, zoals Gandria.

's Avonds wordt de oever van het meer verlicht, wat een mooie indruk geeft. Diverse restaurants grenzen middels hun terras direct aan het water.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Lugano zijn de 13de eeuwse kathedraal en kloosterkerk Santa Maria degli Angeli, waarvan de bouw begon in 1499 met fresco's van Bernardino Luini.

[bewerk] Centrum

Ook het autovrije centrum en het Via Nassa kennen enige internationale bekendheid. Het Palazzo dei Congressi is het centrum voor zakenlieden. Eveneens is er een beroemd casino in Lugano. Verder herbergt de stad elf musea. In het centrum bevinden zich veel hotels en restaurants. Met de Freccia Rossa kan men een reis van een half uur door de stad maken. Vanaf de Monte Brè heeft men een mooi uitzicht over Lugano.

[bewerk] Economie

Lugano is een rijke stad, met veel koopkracht en heeft de grootste afzetmarkt van Italiaanssprekend Zwitserland. Tevens is Lugano het op twee na belangrijkste financiële centrum van het land, na Zürich en Genève. Lugano heeft vooral Italiaanstalige klanten, zoals Zürich vooral Duitstalige klanten heeft en Genève vooral Franssprekenden. Ook trekken er steeds meer beroemdheden en succesvolle personen naar de stad.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Lugano; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Lugano"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen