Luxemberg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Groothertogdom Luxemburg is een land in het noordwesten van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. De hoofdstad is het gelijknamige Luxemburg.

Het noorden van het land behoort tot de Ardennen, in het Luxemburgs Ösling genaamd. Dat is een gebied met heuvels en lage bergen. De Kneipp vormt het hoogste punt van het land met 560 meter, hoewel de Burgplatz veel bekender is. De rest van het land is heuvelachtig te noemen.

Het zuidelijke deel is minder ruig daardoor geschikter voor landbouw. Dit deel van het land staat dan ook bekend als Gutland. De grens met Duitsland wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de Our, Sûre en Moezel

Steden Het Luxemburgse landschap. De stad "Luxemburg". Kasteel Vianden in Vianden Clervaux (plaats)

De hoofdstad Luxemburg is de grootste stad van het land. Andere belangrijke plaatsen zijn het nabij de Franse grens gelegen Esch-sur-Alzette en het aan Duitsland grenzende Echternach.

Inhoud

[bewerk] Plaatsen

Enkele grotere plaatsen zijn:

[bewerk] Natuur

Een bekend deel van Luxemburg is Klein Zwitserland met het Mullerthal. Hier zijn vele rotsformaties, grotten, watervallen en bossen. Bij uitstek geschikt om wandeltochten te ondernemen. Een bekende waterval is de Schiessentümpel. Schiessentumpel

[bewerk] Natuurparken

  • Natuurpark Oëwersauer
  • Duits-Luxemburgs Natuurpark van de Zuid-Eifel

[bewerk] Klimaat

Het klimaat van Luxemburg lijkt op het Nederlandse en Belgische klimaat, met koele zomers en zachte winters. Luxemburg heeft over het algemeen een gematigd zeeklimaat, maar omdat het land door de Ardennen wordt beschut, ligt het klimaat tussen een gematigd zeeklimaat en een zwak continentaal klimaat. Ondanks de slechts geringe invloed van de zeewind bestaan er niet echt scherpe pieken en dalen in het klimaat. Het midden en het zuiden van Luxemburg hebben een iets warmer klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt tussen ongeveer 7 en 9 °C. De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag is 740 mm. In het noorden valt de meeste neerslag en in het zuiden de minste. De maanden mei en juni zijn de meest zonnige maanden, terwijl juli en augustus de warmste maanden zijn. In augustus en december valt de meeste neerslag.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Luxemburg; Het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Luxemberg"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen