Machu Picchu

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Machu Picchu
Machu Picchu

Machu Picchu is een stad van de Inca's die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. De naam Machu Picchu betekent letterlijk Oudeman Hoogte in het Quechua.

De stad Machu Picchu is gelegen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2438 meter, in de regio van de stad Cuzco. De Inca's bereikten de stad via een steil pad. De voettocht duurde meerdere dagen en de stad was derhalve moeilijk bereikbaar. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de stad per trein en bus te bereiken.

Machu Picchu ligt ingesloten tussen twee steile pieken: de Machu Picchu en de Huayna Picchu (betekent jonge berg in het Quechua). Door het rotsdal loopt op 1750 meter hoogte de sterk stromende Urubamba.

Inhoud

[bewerk] De opbouw van de stad

Er is in de stad een woonzone met middenin een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone. Tussen de godsdienstige gebouwen stonden ook de woonvertrekken van de hofhouding. In de godsdienstige zone vindt men tempels voor de zonnegodin en de maangodin. Ook staat daar een zonnewijzer op het hoogste punt van de stad.

[bewerk] Vervoer

Het dorp Aguas Calientes, gelegen bij de rivier aan de voet van Machu Picchu, is alleen bereikbaar met de trein. Het dorp is geïsoleerd van het landelijk wegennet. Tourbussen vanuit Cuzco rijden daardoor niet verder dan Ollantaytambo, vanwaar moet worden overgestapt op de trein. Toeristen kunnen uitsluitend reizen met de treinen van Perurail. Voor de lokale bevolking is er een vroege en late trein die niet toegankelijk is voor toeristen. De geisoleerde ligging van Machu Picchu leidde ertoe dat in januari 2010 bijna tweeduizend toeristen het gebied meerdere dagen niet meer konden verlaten nadat een deel de spoorbaan door zware regenval was geblokkeerd.

Vanaf Aguas Calientes rijden er vaak bussen naar Machu Picchu. De klim van 350 meter door het tropisch regenwoud kan ook te voet worden gemaakt. Aguas Calientes is een dorp dat volledig gericht is op het toerisme en ontelbare restaurants en lodges heeft met prijzen die flink hoger zijn dan in de rest van het land. Aan het eind van het dorp zijn er warmwaterbronnen. Het dorp is gelegen in een tropische klimaatzone en er zijn veel tropische planten en dieren te zien. Door de diepe ligging in de vallei is er weinig zonlicht.

[bewerk] Praktisch

In verband met plotseling optredende zware stortbuien in het gebied verdient het aanbeveling om bij een bezoek aan de stad regenkleding mee te nemen of ten minste een paraplu. Overigens kan een meegebrachte paraplu bij de ingang worden ingenomen als hij een metalen punt heeft die als wandelstok zou kunnen worden gebruikt. Om beschadiging van Machu Picchu te voorkomen worden wandelstokken en soms ook paraplu's bij entree ingenomen.

Wie tegen plotseling optredende trek broodjes of andere etenswaar meeneemt moet er op rekenen dat dit ook dit bij het betreden van Machu Picchu wordt ingenomen bij een tassencontrole, doordat er vanwege het hoge bezoekersaantal streng op wordt toegezien dat er geen vervuiling optreedt. Om te voorkomen dat picknicks resulteren in bergen weggeworpen afval is het meenemen van alle soorten voedsel verboden, en moet men dat opeten voordat men Machu Picchu betreedt. De wandelaars die via de meerdaagse incatrail het park binnenkomen hebben deze beperking niet en kunnen gewoon met hun grote rugzak het park binnenwandelen.

Inca Koning
Inca Koning

[bewerk] Incapad

Het Incapad naar Machu Picchu, vooral het Capaq Nanpad van Ollantaytambo tot Machu Picchu. Dit pad geeft een rechtstreekse toegang tot het park. Hiervoor worden per dag maar een beperkt aantal wandelaars toegelaten onder begeleiding van een gids. De touroperators hebben maar een beperkte quota van plaatsen. Daarom is het belangrijk zo een trektocht lang van tevoren te reserveren. Lastdieren zijn verboden om beschadiging aan het pad te vermijden. Dragers worden gebruikt om de bagage te dragen.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Machu Picchu; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen