Malmö

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Universiteit Malmö
Universiteit Malmö

Malmö is de op twee na grootste stad van Zweden. Het is de hoofdstad van Skåne län, de meest zuidelijk gelegen provincie in Zweden.

De stad heeft circa 260 duizend inwoners en een oppervlakte van 7176 hectare. Groot-Malmö heeft zo'n 605 duizend inwoners. De plaats ligt in het landschap Skåne in de gemeenten Malmö en Burlöv het is ook de hoofdplaats van de gemeente Malmö.

Ten zuiden van Malmö bevindt zich de Sontbrug, die Zweden verbindt met Denemarken. De transnationale regio Sont wordt met rond de 3.5 miljoen inwoners ook wel de grootste metropool van Scandinavië genoemd. Aan de Deense zijde van de 16 kilometer lange gecombineerde spoor- en autowegverbinding ligt Kopenhagen.


[bewerk] Cultuur

Bezienswaardigheden

De oudste bezienswaardigheden van Malmö zijn het kasteel Malmöhus, het Rådhuset en de Sankt Petri kyrka. Bo01 is een EXPO-gebied in Västra Hamnen met moderne architectuur. Malmö kent ook veel parken, zoals Kungsparken, Slottsparken en Pildammsparken. Triangeln is een modern winkelcentrum. Stortorget is het grote plein in het oude stadsgedeelte met het Raadhuis als belangrijkste gebouw. Het daarnaast gelegen Lilla Torg is een klein plein met nog oudere gebouwen en restaurantjes, cafeetjes en kroegjes. Daarnaast heeft Malmö een strand.

De Sontbrug naar Kopenhagen kan worden bewandeld. Anderzijds heeft men vanaf de jachthaven een mooi uitzicht op de brug. Bij heel helder weer is de luchthaven van Kopenhagen, Kastrup, herkenbaar.

De Turning Torso, een gebouw ontworpen door Santiago Calatrava dat zich vlakbij het Centraal Station bevindt, kan ook worden bezocht. Het is echter niet mogelijk om omhoog te gaan, zoals bij veel andere hoge bouwwerken.

Verder is er Gustav Adolfs torg. Dit is het middenplein van de stad. Rondom dit gezellig drukke plein zijn winkels en winkelcentra gevestigd. Het Hansa winkelcentrum bestaat uit een aantal 'blokken' van maximaal drie etages hoog, die met elkaar zijn verbonden door middel van een brug op de eerste etage.

Evenementen

De stad heeft een jaarlijks festival in augustus, Malmöfestivalen. Elke maart vindt er een kinder- en jeugdfilmfestival plaats, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö. In 1992 werd het Eurovisiesongfestival in Malmö gehouden. In 2008 werd er ook een Zweedse versie van Music For Life/Serious Request gehouden, Musikhjälpen 2008 genaamd.

[bewerk] Verkeer

Vanwege de ligging is Malmö een belangrijke verkeersknooppunt. De Sontbrug is een verbinding voor weg- en spoorverkeer tussen Zweden en Denemarken. Vanuit station Malmö Centraal vertrekken treinen richting onder andere Stockholm, Noorwegen, Kopenhagen en Hamburg via de Vogelfluglinie naar Berlijn via de Koningslinie. De zeehaven van Malmö heeft vaste verbindingen met de Duitse steden Lübeck en Rostock.

Malmö heeft goede verbindingen met de rest van Europa. Ook SAS heeft hier een uitvalsbasis van waaruit men naar heel Scandinavië kan vliegen.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Malmö; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen