Manoel Island

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Manoel Island is een Maltees eiland in Marsamxett Harbour, ter hoogte van de stad Gżira, dat nu door een brug met het vasteland verbonden is. Het dankt zijn naam aan de Portugees António Manuel de Vilhena, een grootmeester van de Maltezer Orde, die in 1726 op het eiland Fort Manoel bouwde. Dit Fort ziet uit op de huidige hoofdstad Valletta.

Manoel Island heette aanvankelijk l'Isola del Vescovo of il-Gżira tal-Isqof. In 1643 bouwde grootmeester Jean Paul Lascaris een lazzaretto op het eiland, een ziekenhuis voor quarantaine, met als doel het beperken van de binnenkomst van de pest en cholera via binnenkomende schepen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Manoel Island en het Fort gebruikt door de Royal Navy. In die tijd werd ernaar verwezen als de "HMS Talbot" of "HMS Phœnicia". De op het eiland gebouwde Chapel of St. Anthony werd zo goed als verwoest door een directe treffer tijdens een bombardement van de Luftwaffe in 1942.

Na jaren dienst te hebben gedaan als een opvanghuis voor eenden en andere watervogels, dat werd gerund door een vrijwilliger, worden momenteel de gebouwen op het eiland opgeknapt en worden nieuwe huizen gebouwd. Dit laatste ondervindt hevige kritiek aangezien het schade zou toebrengen aan de historische bebouwing van het eiland.Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Manoel Island; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen