Marnach

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Marnach is een kerkdorp van de gemeente Munshausen in het Groothertogdom Luxemburg. Het dorp telt (2006) 548 inwoners. Marnach is gelegen op vijf kilometer van de beroemde plaats Clervaux en ligt in het kanton Clervaux.

[bewerk] Zendmast

In de nabijheid van het dorpje staat ook een middengolf zendinstallatie van RTL. Deze zendinstallatie, welke vroeger voor het programma van Radio Luxemburg op de 208 meter middengolf werd gebruikt, zijn twee Richtantennes in gebruik welke afhankelijk van het tijdstip in gebruik zijn. Overdag zijn drie tegen aarde geïsoleerde zendmasten van 105 meter hoog in gebruik, en gedurende de nachtelijke uren als het vermogen lager is dan overdag, een 60 meter hoge, tegen aarde geïsoleerde getuide vakwerkmast, en een als reflector dienende vrijstaande 65 meter hoge vakwerkmast met een driehoekige doorsnede in gebruik.

Van 1962 tot de ingebruikname van de nieuwe zendmast in Hosingen was in Marnach ook een FM zender geïnstalleerd. Op 17 januari 1969 stortte de FM-zendmast neer en beschadigde in zijn val ook het zendergebouw. Tot de ingebruikname van de nieuwe zendmast in Hosingen in 1972 werd voor de FM-uitzendingen in Marnach een tijdelijke zendmast gebruikt.

[bewerk] Shoppingcenter

In Luxemburg vindt men in de dorpjes meestal geen mogelijkheden om boodschappen te doen. Doch liggen in enkele centraal gelegen plaatsen grote winkelcentra. Een van deze winkelcentra is gelegen in het industriegebied van Marnach, gelegen even buiten het dorpje.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Marnach; Het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Marnach"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen