Marokko

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend.

De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956. De hoofdstad van Marokko is Rabat(Marokko) en de grootste stad is Casablanca. Andere belangrijke steden zijn Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger en Oujda.

Marokko is een monarchie, sinds 23 juli 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko. De nationale feestdag van Marokko is op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II opvolgde.

De overheersende godsdienst is de Islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen en joden. De officiële taal is Arabisch en het Frans geldt als tweede taal. Maar daarnaast worden de Berbertalen en het Spaans ook wel gesproken.

Inhoud

[bewerk] Bevolking

Het grootste deel van de bevolking woont ten westen van het Atlasgebergte, dat het land scheidt van de Saharawoestijn. Casablanca is het centrum van handel en industrie en de grootste haven; Rabat is de hoofdzetel van de regering; Tanger is de poort van Spanje naar Marokko en ook een grote haven; Fez is de culturele en religieuze hoofdstad; Marrakesh en Agadir zijn de grootste toeristische trekpleisters van Marokko.

[bewerk] Taal

De officiële taal is Arabisch. Het standaard Arabisch wordt op de scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. De meest gesproken taal is een dialect van het Arabisch, het Marokkaans-Arabisch. Andere in Marokko gesproken talen zijn de Berbertalen, Tashelhiyt, Tamazight. Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven. Veel Marokkaanse televisie- en radioprogramma's zijn ook in het Frans, terwijl in het noorden, het voormalige Spaans Marokko, veelal Spaans als tweede taal wordt gehoord.

[bewerk] Steden

[bewerk] Bezienswaardigheden

Cascade d'Ouzoud Waterval
Cascade d'Ouzoud Waterval
 • Asilah
 • Essaouira
 • Fez (stad)
 • Marrakesh
 • Meknes
 • Ouzoud
 • Tétouan
 • Volubilis

[bewerk] Verkeer en vervoer

 • belangrijke luchthavens: Mohammed V International Airport, Menara International Airport, Al Massira Airport
 • spoorwegen: 1907 km
 • wegennet: 57.626 km, waarvan 35.665 km verhard
 • belangrijke havens: Agadir, Casablanca, Rabat, Tanger, Nador, Al Hoceima
 • binnenkort zal er ook een tram- en metronetwerk te vinden zijn in de stad Casablanca en tussen Sale en Rabat.

[bewerk] Keuken

De Marokkaanse keuken heeft vele invloeden ondergaan en is het resultaat van eeuwenlange interactie met de buitenwereld. De keuken is een mengeling van invloeden uit de Arabische, Berberse, Spaanse, Corsicaanse, Portugese, Moorse, Midden-Oosterse, mediterrane, Afrikaanse, Turkse en Joodse keukens. Al deze keukens hebben in meer of mindere mate bijgedragen aan de diversiteit van de Marokkaanse keuken. Daarnaast werd deze verder verfijnd door de koks in de koninklijke keukens in de Marokkaanse koningssteden.

Kruiden worden op grote schaal in het Marokkaanse eten gebruikt. Ondanks dat Marokko al duizenden jaren kruiden importeert, komen vele ingrediënten uit Marokko zelf, zoals saffraan, munt en olijven, sinaasappelen en limoenen. Belangrijke kruiden zijn kaneel, komijn, peper, gember, saffraan en kurkuma. Kip is het meest gegeten vlees in Marokko. Het meest gegeten rode vlees is rundvlees, ook al wordt de voorkeur gegeven aan lamsvlees, dat echter relatief duur is. Couscous is de bekendste Marokkaanse maaltijd en wordt traditioneel met de hele familie genuttigd na het vrijdagse moskeebezoek. Andere belangrijke gerechten zijn tajine, pastila (hartige taart met duif of kip) en harira (soep). Het laatste wordt met name tijdens de ramadan gegeten. De populairste drank is groene thee met munt. De lokale Berberse keuken is vergelijkbaar met de rest van de Marokkaanse keuken, maar heeft veel minder externe invloeden.

[bewerk] Klimaat

Het klimaat verschilt per streek. Over het algemeen heerst er een mediterraan klimaat. Het Atlasgebergte zorgt er voor dat aan de loefzijde van het gebergte veel stuwingsregen voorkomt. Hierdoor ontstaan vruchtbare gebieden die gebruikt kunnen worden door de akkerbouw en de veeteelt. Het tegenovergestelde geldt voor de lijzijde, die zorg draagt voor een regenschaduw in het oosten en zuidoosten.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Marokko; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Marokko"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen