Maui

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Haleakala
Haleakala

Maui is een eiland in de Amerikaanse staat Hawaï. Het is met 1883 km² het op een na grootste eiland van de archipel. Het eiland bestaat uit twee vulkanen, Haleakala en de overblijfselen van de oudere West Maui Volcano, die door een landengte met elkaar verbonden zijn. Omdat deze landengte als een dal tussen de vulkanische bergen ligt, staat Maui ook bekend als "The Valley Isle".

Er wonen ongeveer 118.000 inwoners zodat de bevolkingsdichtheid 62 inwoners per vierkante kilometer is. De grootste plaatsen op het eiland zijn Kahului, Wailuku, Lahaina en Kīhei.

[bewerk] Klimaat

Marine
Marine

Op zeeniveau heerst op Maui gedurende het hele jaar een tropisch klimaat. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomer tussen 24 en 27 °C, in de winter ongeveer 2–4 °C lager. De watertemperaturen in de Grote Oceaan bedragen 24–27 °C. De regentijd is van november tot april. De hoeveelheid neerslag varieert afhankelijk van de plaats op het eiland. De noordoostelijke loefzijde van het eiland langs de kust bij Hana krijgt bijna 10 m neerslag per jaar, waarmee het een van de natste plaatsen op aarde is, terwijl Kihei, dat aan de lijzijde van de vulkaan Haleakala ligt, slecht 250 mm per jaar krijgt.

[bewerk] Economie

De belangrijkste sectoren van de economie van het eiland zijn de landbouw en het toerisme. Het grootste deel van de vruchtbare landengte wordt voor het verbouwen van suikerriet en ananas gebruikt.

De grootste luchthaven van het eiland is Kahului Airport. Van hieruit zijn er verbindingen met de andere eilanden van Hawaï, en ook directe vluchten naar het Noord-Amerikaanse vasteland, bijvoorbeeld naar Chicago, San Francisco, Los Angeles, Atlanta en Vancouver.

[bewerk] Toerisme

In 2002 bezochten totaal meer dan 2 miljoen toeristen Maui. De belangrijkste toeristengebieden liggen aan de kust tussen Lahaina en Kapalua, en tussen Kihei en Wailea. Hoewel Oahu veel door toeristen uit Japan worden bezocht, is Maui het meest populair bij toeristen uit de Verenigde Staten en Canada.

Tot de vele bezienswaardigheden van het eiland behoren de door regenwouden voerende smalle kustweg naar Hana, de Kahekili Highway, het 118km² grote Nationaal park Haleakala, de Iao Valley, en de door het surfen wereldberoemde stranden aan de noordkust van Maui.

Op Maui bevindt zich de Kahanu Garden, een botanische tuin die wordt beheerd door de National Tropical Botanical Garden.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zuid-Afrika; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Maui"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen