Mausoleum van Lenin

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Mausoleum van Lenin

Het Mausoleum van Lenin staat op het Rode Plein in Moskou en bevat het gebalsemde lichaam van Lenin (1870-1924). Het mausoleum is een belangrijke toeristische trekpleister.

Het mausoleum is een klassiek voorbeeld van Sovjet-architectuur. De architect Aleksej Sjtsjoesjev heeft gekozen voor een simpel ontwerp vervaardigd uit donkerrood graniet en zwart labradoriet. Deze kleuren staan symbool voor het verdriet van het volk en de kracht van Lenins eeuwige wijsheid.

[bewerk] Constructie van het mausoleum

Het eerste, tijdelijke mausoleum was gemaakt van hout en werd geopend op 27 januari 1924, vlakbij de toren van het Kremlin op het Rode Plein. Dit gebouw had eveneens de trapgewijze piramidevorm net als de huidige vorm. Na twee maanden werd het houten mausoleum gesloten en werd begonnen met de bouw van een grotere, eveneens houten variant van 9 meter hoog en 18 meter lang. Om het hout in goede conditie te houden werd dit behandeld met vernis waardoor het gebouw een lichtbruine kleur kreeg. Pas vijf jaar later begon de constructie van het stenen (huidige) mausoleum. Dit duurde van juli 1929 tot en met oktober 1930. Conform het plan was de stenen versie nagenoeg identiek aan zijn houten voorganger. Het mausoleum is 24 meter lang en 12 meter hoog. In 1953 werd Jozef Stalin eveneens in het mausoleum begraven, maar na de destalinisatie onder Chroesjtsjov, werd zijn lichaam in 1961 uit het mausoleum gehaald en bij de Kremlinmuur begraven.

Bezoekers komen binnen via de hoofdingang en dalen vervolgens linksaf af richting de 'gedenkhal'. Vanuit deze vierkante hal loopt men richting de sarcofaag waar men langs drie zijden af kan lopen. Vervolgens verlaat men het mausoleum weer via de gedenkhal aan de rechterkant.

Men kan het mausoleum bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur 's middags.

Vroeger wisselde om het uur de wacht voor de ingang van het mausoleum. Dit was een plechtig ritueel dat altijd veel toeristen trok maar sinds vijf jaar er is alleen nog bewaking door de Russische politie.

Op 21 juni 2007 deden er geruchten de ronde dat Lenin zou worden begraven op een begraafplaats in Moskou in januari 2008. Hiervoor zou overeenstemming zijn bereikt tussen de Russische regering en de Communistische Partij van de Russische Federatie. De laatste ontkende dit gerucht echter een dag later.

[bewerk] Verhalen over het mausoleum

Over het Mausoleum doet een broodjeaapverhaal de ronde:

De Russische leider en revolutionair Lenin werd na zijn dood opgebaard in het mausoleum op het Rode Plein, Moskou. Hier werd hij 'onderhouden' en werd ervoor gezorgd dat zijn lichaam niet zou ontbinden. Toch begon dit zich na enkele jaren voor te doen. Hierdoor sloot het mausoleum een poosje. In de tussentijd werd een grote 'look-a-like' wedstrijd gehouden. De winnaar, die precies leek op Lenin, mocht zijn prijs in Moskou komen ophalen. Hij is nooit teruggekeerd. Een tijdje later ging het mausoleum weer open...


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Mausoleum van Lenin; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen