Mdina

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Mdina gate
Mdina gate

Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta. Momenteel is het tevens een zelfstandige gemeente. Mdina ligt in het centrum van het eiland en heeft zo'n 400 inwoners. In het stadje, dat geheel ommuurd is, staan vooral gebouwen uit de Middeleeuwen en de barok. Mdina is gelegen op een plateau met een hoogte van ongeveer 225 meter, waardoor men vanuit de stad een groot deel van centraal- en noord-Malta kan overzien. Mdina grenst aan de stad Rabat.

[bewerk] Stadsbeeld en bezienswaardigheden

Mdina heeft veel huizen en paleizen uit de Middeleeuwen en de barok, waarvan de belangrijkste aan de hoofdstraat, de Triq Villegaignon, liggen. St. Paul's Cathedral, de kathedraal gewijd aan Paulus, de patroonheilige van Malta, werd tussen 1697 en 1702 gebouwd in barokstijl naar een ontwerp van Lorenzo Gafa. De kerk heeft een gevel met twee klokkentorens, en het gebouw wordt bekroond door een koepel. De kathedraal bevat enkele kunstwerken van Mattia Preti. Het kathedraalmuseum op het Aartsbisschopplein werd gebouwd in 1744 als bisschoppelijk seminarie en behield deze functie tot begin 1900. Hierna had het verschillende functies en waren verschillende instanties er gevestigd. Op 5 januari 1969 werd het geopend als museum. Het herbergt de kerkschatten van de kathedraal alsmede een collectie houtsnedes van Albrecht Dürer, archeologische vondsten en belangrijke archieven. De grootste collectie is een nalatenschap van graaf Saverio MarchesseOp het plein voor de kerk staat een typische rode Engelse telefooncel, een erfenis uit de periode van Engelse overheersing.

Verder is Mdina bekend om de vele deurkloppers in allerlei vormen, waarvan in souvenirwinkels koperen modellen verkocht worden.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Mdina; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Mdina"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen