Mediapark

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Mediapark is een bedrijventerrein in Hilversum waar veel televisie- en radioproducties worden gemaakt. Behalve radio- en televisiestudio's herbergt het Mediapark ook veel toeleveringsbedrijven voor de media.

[bewerk] Geschiedenis

  • In 1961 ontving de NTS de vergunning voor de bouw van de eerste radiostudio's op een groot braakliggend terrein in Hilversum Noord. Met de start van de bouw van het Omroepkwartier ging een groot gedeelte van de wens van Omroepvoorzitter Willem Vogt in vervulling. Vogt, in de pioneerjaren van de Nederlandse omroep directeur van de AVRO, voorzag een groot gebouwencomplex in Hilversum Noord, waar alle radiostudio's en kantoren gevestigd waren. Niet alleen de NTS vond een plek op het nieuwe studioterrein, ook de radiocollega's van de NRU verhuisden vanuit diverse gebouwen in Hilversum naar het nieuwe uitzendcomplex, dat de naam Omroepkwartier zou krijgen. In 1963 werd het eerste gebouw op het nieuwe omroepterrein, het muziekpaviljoen naar een ontwerp van architekt Piet Elling geopend.
  • In 1966 nam Z.K.H. Prins Bernhard het Studiocentrum op het Omroepkwartier in gebruik. Vanaf dat moment was de Nederlandse radio- en televisie gehuisvest op een centrale plek. Omdat de omroepen vasthielden aan het uitzenden vanuit eigen studio's werden deze in een gezamenlijke pool gebruikt, waarbij de studio eigendom was van de desbetreffende omroep, maar de apparatuur van de NOS, welke in 1969 bij het inwerking treden van de nieuwe mediawet werd opgericht en de rechtgeldige opvolger was van de NRU en de NTS (Nederlandse Televisie Stichting).
  • In 1974 werd op het Omroepkwartier het decorcentrum geopend. Het decorcentrum herbergt de grootste collectie rekwisieten in geheel Europa. Omroepen uit geheel Europa maken gebruik van deze unieke collectie. In 1987 tenslotte werd op het Omroepkwartier het Schakel- en uitzendcentrum geopend (tegenwoordig Videocentrum). In dit gebouw vonden de eindregies van de drie publieke netten hun thuishaven alsmede de redactie en studio van het NOS Journaal. In 1989 bij het inwerking treden van de nieuwe Mediawet ging het eigendom van het Omroepkwartier over in het NOB, en veranderde de naam in Mediapark.
  • Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn bij het verlaten van het Audiocentrum vermoord door Volkert van der Graaf. Op de plaats van het misdrijf is bij wijze van herdenkingsmonument een tegel geplaatst. Na de moord werd de beveiliging van het park opgevoerd met bewakingspersoneel en een slagboom. Dit bleek problemen op te leveren voor een aantal bedrijven die veel gasten ontvangen. Begin 2006 is de slagboom verplaatst naar het achterste gedeelte van het park. De veranderingen aan de ingang gingen ten koste van een aantal bomen. Een woordvoerder van het beheersbedrijf TCN verklaarde dat er op het Mediapark nog plaats zou zijn voor 17.000 vierkante meter kantoorruimte; van het vele oorspronkelijke groen zou dan niet veel meer overblijven.
  • In 2004 vestigde RTL Nederland zich op het Mediapark. In het noordelijke deel van het Mediapark, in het oude pand van Endemol, heeft het TV bedrijf zich gevestigd.
  • Sinds 2005 was het Mediapark de thuisbasis voor de nieuwe zender Talpa van John de Mol.
  • Eind 2005 is een begin gemaakt aan het Masterplan Mediapark. Dit Masterplan bestaat uit twee onderdelen. Een hiervan is de ontsluiting van het Mediapark door middel van de aanleg van twee nieuwe ingangen. De zuidelijke ingang biedt toegang aan het publieksgedeelte van het Mediapark zoals het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Daar is ook een restaurant en een Media-themapark in gevestigd. Ook kan het publiek via de zuidelijke ingang naar de televisiestudio's aan de zogenaamde Walk of Fame. Aan de noordzijde (het professionele, niet voor publiek toegankelijk deel) komt een tweede ingang, bestemd voor medewerkers van de omroepen en op het Mediapark gevestigde bedrijven. Tevens komen er op het Mediapark enkele nieuwe voorzieningen: een hotel, een Italiaans restaurant, een koffiezaak, een kleine supermarkt, een bankfiliaal en een traverse over de weg naar het spoorstation Hilversum Noord.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Mediapark; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Mediapark"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen