Megalithische tempels van Malta

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De megalithische tempels van Malta vormen een verzameling prehistorische tempels op de Maltese archipel waarvan de bouw terug gaat tot de periode 3.600 – 2.500.v.Chr. Archeologen menen dat deze megalithische complexen het eindresultaat vormen van plaatselijke innovaties in een proces van culturele ontwikkeling. Er kon op Malta een hele evolutie in de tempelbouw vastgesteld worden. Er wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen de Ġgantijafase en de Tarxienfase. De Maltese tempelcultuur is verdwenen omstreeks 2500 vóór onze jaartelling. De tempels bestaan uit door hoefijzervormige of niervormige structuren van aan elkaar gebouwde apsissen. De archeologe Marija Gimbutas noemde het baarmoedervormen.

Er zijn vrouwenbeeldjes gevonden, meestal met corpulente vormen, soms gekleed in rokken. Bekend is de Slapende Dame van Malta uit het hypogeum van Hal Saflieni. Het is een liggend vrouwenbeeldje met brede heupen en een rok met franjes; het beeld is vervaardigd uit klei en met rode oker gekleurd. Het wordt bewaard in het archeologisch museum van Valletta. Bekend is ook het beeldje van een zittend paar gekleed in dezelfde rokjes; van de afneembare hoofdjes ontbreekt er één. Dit artefact werd gevonden in Ġgantija en bevindt zich in het archeologisch museum van Victoria op Gozo.

De oudste megalithische tempels, die van Ġgantija, werden in 1980 door de UNESCO in de lijst van het Werelderfgoed opgenomen. In 1992 besloot de commissie de lijst uit te breiden met vijf andere megalithische tempels: Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Ħaġrat, Skorba en Tarxien.[7] Erfgoed Malta beheert en beschermt de sites vandaag; het eigendomsrecht van de omgeving verschilt van site tot site. Deze tempels zijn de oudste vrijstaande bouwsels op aarde.Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Megalithische tempels van Malta; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen