Meppel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Meppel is een gemeente en stad in het uiterste zuidwesten van de provincie Drenthe in Nederland. Per 1 januari 2007 telde de gemeente 31.063 inwoners. De gemeentelijke oppervlakte bedraagt 58 km².

Inhoud

[bewerk] Economie

In het verleden waren landbouw en scheepsbouw een belangrijke bron van inkomsten voor Meppel. Tevens had de markt een belangrijke regionale functie waar vele produkten via de beurtvaart binnenkwamen en verkocht of doorgevoerd werden. De huidige veevoederfabriek en silo opslagplaats is nog een overblijfsel van deze landbouwprodukt-aanvoer route. De markt bestaat ook nog steeds en wordt op het Kerkplein elke donderdagmorgen en zaterdag gehouden. Meppel heeft van ouds een centrumrol vervuld in drukkerij, grafische industrie en uitgeverswezen. Er zijn nog steeds drukkerijen gevestigd alsmede een aantal uitgevers als Boom. Ook heeft Meppel nog steeds een eigen dagblad. Meppel telt zes bedrijventerreinen, Ezinge, Oude Vaart, Oevers, Noord, Zomerdijk West en Blankenstein. Verder heeft het stadje een regionale toeristische functie, mede geentameerd door de toegankelijkheid via de grachten voor de pleziervaart.

[bewerk] Wilhelminapark

Dit oudste park van Meppel ligt vlakbij het station. Het werd in 1914 ontworpen door de bekende tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Het werd het 'Wandelpark' genoemd, totdat het op 31 augustus 1930 werd omgedoopt tot Wilhelminapark, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Wilhelmina.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Grote Kerk (ook: Maria Kerk) met toren uit de 15e - 16e eeuw aan het Kerkplein
  • Watertoren
  • Molen de Weert
  • Molen De Vlijt

[bewerk] Evenementen

"Donderdag Meppeldagen" in de zomermaanden, feesten die hun oorsprong vinden in de marktdagen. Drentse Fiets 4daagse, Meppel is een van de startplaatsen.

[bewerk] Cultuur

[bewerk] Musea

Drukkerijmuseum, waar dagelijks demonstraties worden gegeven van oude grafische zettechnieken (zoals lood- en steendruk) en het scheppen van papier trekt vele bezoekers.

[bewerk] Uitgaan

Meppel heeft een goed en veelzijdig uitgaansleven. Meppel beschikt bijvoorbeeld over een schouwburg (Ogterop) en over een bioscoop (Movie unlimited). Verder heeft Meppel een groot aantal cafés, waaronder: 't Plein, De Beurs, de Tapperij, de Kansel, de Pub, Oasis en Clouso. Een bekende discotheek is Lord Nelson. En ook heeft Meppel een groot aantal restaurants, zoals: De Nachtwacht, The Peppermill, Chez CoCo, De Drie Kalkovens.

[bewerk] Sport

Het belangrijkste sportpark in Meppel heet Ezinge. Op dat park zijn 3 voetbalclubs gelocaliseerd.

  • MVV Alcides: 1e herenelftal speelt in 1e klasse zondag.
  • MSC-Antaris: 1e herenelftal speelt in 1e klasse zondag.
  • FC Meppel: 1e herenelftal speelt in 2e klasse zaterdag

Ook de McDonald's Atletiekvereniging de Sprinter heeft op Sportpark Ezinge de thuisbasis.

Red Giants Meppel is een Basketbalvereniging.

MHV, Meppeler Hockey Vereniging speelt op sportpark Koedijkslanden.

De tennisclub heet MLTC Meppel. De club is vertegenwoordigd in de hoogste klasse.

Bad Hesselingen is een multifunctioneel zwembad, met een subtropisch zwemgedeelte. Bijzonder is det het deels wordt verwarmd met de restwarmte van de Ytong gipsblokkenfabriek. De Zwem- en waterpoloclub 'De Reest' biedt onder meer Waterpolo.

Naast het zwembad heeft beachvolleybalvereniging BeachMe haar terrein.

Blue Devils is de plaatselijke honkbalvereniging, die sinds 2006 haar wedstrijden speelt op de gloednieuwe locatie op het sportpark Koedijkslanden. Ook Korfbalvereninging Meko is gevestigd op Koedijkslanden.

De handbalvereniging heet Meppel AZ.

De grootste volleybalvereniging heet Van Dorsten Makelaars Meppel AZ. De thuiswedstrijden worden op zaterdag in sporthal Koedijkslanden afgewerkt.

De badmintonvereniging heet Meppeler Meppers.

[bewerk] Voorzieningen

[bewerk] Gezondheidszorg

  • Diaconessenhuis, (ziekenhuis)
  • Reggersoord, verpleeghuis
  • De Schiphorst, psychogeriatrisch verpleeghuis

[bewerk] Bibliotheek

In Meppel is de bibliotheek gevestigd aan de Marktstraat 27.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Meppel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Meppel"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen