Metro van Tokio

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Station
Station

De metro van Tokio is een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Tokio; het grootste, drukste en uitgebreidste openbaarvervoersysteem ter wereld. De metro zelf is de drukste ter wereld, heeft 13 lijnen en wordt dagelijks gemiddeld door ongeveer 8 miljoen mensen gebruikt. Het metrosysteem wordt uitgebaat door twee onafhankelijke maatschappijen: Tokyo Metro en de Toei Metro.

[bewerk] Geschiedenis

De eerste metrolijn tussen Asakusa en Ueno werd op 30 december 1927 geopend. Het is momenteel een deel van de Ginza-lijn.

[bewerk] Beheerders/Exploitanten

De Tokyo Metro is op 1 april 2004 ontstaan uit "Teito Rapid Transit Authority". Deze maatschappij – die ook bekend was onder de naam "Eidan" – werd in 1941 opgericht voor de uitbreiding van de Ginza-lijn en de ontwikkeling en bouw van zeven andere lijnen. De Tokyo Metro Co. Ltd is gedeeltelijk in handen van de prefectuur Tokio en van de Japanse regering. Momenteel heeft de maatschappij een netwerk van 9 lijnen met 179 stations. Dagelijks bedient ze 6,22 miljoen passagiers. De Toei Metro werd in 1960 door de prefectuur Tokio opgericht. Deze maatschappij vervoert dagelijks 2 miljoen passagiers op 4 lijnen. Ze heeft een netwerk van 109 km met 106 stations. Toei wordt uitgebaat door de Stedelijk Verkeersafdeling van de prefectuur Tokio. Deze baat ook de meeste buslijnen en de enige tramlijn uit.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Metro van Tokio; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen