Middelburg (Zeeland)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Middelburg is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zeeland en ligt op het schiereiland Walcheren in de regio Midden-Zeeland. De gemeente telt 47.310 inwoners en heeft een oppervlakte van 49 km² (CBS, 1997). Behalve de stad Middelburg omvat de gemeente ook de kernen Nieuw- en Sint Joosland, Arnemuiden, Kleverskerke, Sint Laurens en Brigdamme. Middelburg ligt aan de A58 en aan de spoorlijn Vlissingen-Roosendaal. De stad wordt doorsneden door het Kanaal door Walcheren.

Inhoud

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Middelburg in de provincie Zeeland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Walcheren
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Middelburg?

[bewerk] Architectuur en monumenten

De Koorkerk heeft een 89 meter hoge toren, die de Lange Jan genoemd wordt en voor velen het symbool van Middelburg is. In de Nieuwe Kerk bevindt zich het marmeren graf van de Zeeuwse zeehelden Cornelis en Johan Evertsen. In de nabijheid van de Abdij staat de 15e eeuwse Munttoren. Het Abdijcomplex huisvest nu onder meer het Provinciehuis en het Zeeuws Museum.

De oudste delen van het, tegenwoordig als universiteitsgebouw in gebruik, laatgotische Stadhuis aan de Markt dateren uit 1458. Acht leden van de Zuid-Nederlandse architectenfamilie Keldermans werkten hieraan mee. In de gevel bevinden zich beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben. Naast het Stadhuis en de Abdij zijn enkele andere bekende monumentenpanden de St. Jorisdoelen, het Van de Perrehuis (waarin thans gevestigd het Zeeuws Archief en Huize 's-Hertogenbosch (thans bewoond door Theo Laurentius).

Ondanks de gevolgen van de oorlog en de sloop van veel oude panden in de jaren vijftig en zestig, is Middelburg met ruim 1200 rijks- en gemeentelijke monumenten thans de vijfde monumentenstad van Nederland. Aan het begin van de jaren zeventig kreeg de restauratie van monumenten een impuls. In het internationale monumentenjaar 1975 werd Middelburg uitgeroepen als één van de voorbeeldsteden.

[bewerk] Bezienswaardigheden en cultuur

Het gotische Stadhuis van Middelburg De abdij met de Koorkerk en de Abdijtoren (Lange Jan) en de Nieuwe Kerk Het Arsenaal In het noorden van het stadscentrum ligt het Miniatuur Walcheren, een park dat met Madurodam vergelijkbaar is en waar markante Walcherse gebouwen op een schaal van 1:20 zijn nagebouwd. Enkele culturele instellingen in Middelburg zijn:

  • Zeeuws Museum
  • Zeeuws Archief
  • Zeeuwse Bibliotheek
  • Centrum Beeldende Kunst

[bewerk] Vervoer

Station Middelburg wordt tweemaal per uur ontsloten per trein. Eenmaal per uur halteert er de stoptrein Vlissingen-Roosendaal en eenmaal per uur halteert er de intercity Vlissingen-Amsterdam Centraal. Middelburg is tevens het regionale knooppunt voor ongeveer twaalf busdiensten op Walcheren, waaronder twee buslijnen die het station niet aan doen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Middelburg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen