Middelharnis

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Middelharnis, in het plaatselijke dialect Menheerse genoemd, is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde op 1 juli 2006 17.739 inwoners (bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 86,79 km² (waarvan 25,62 km² water). Het dorp Middelharnis telde op 1 januari 2007 6.530 inwoners en vormt samen met Sommelsdijk (7.310 inw.) één woonkern (tweelingdorp) met bijna 14.000 inwoners.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Middelharnis in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Goeree Overflakkee

[bewerk] Geschiedenis

Het Oudeland van Middelharnis werd in 1465 ter bedijking uitgegeven tezamen met polder Het Oudeland van Sommelsdijk en de Polder Duivenwaard en vormt 1 dijkring. Opvallend is de samenwerking die daarmee gepaard ging. Het Oudeland van Middelharnis was eigendom van de Heren van Putten, Het Oudeland van Sommelsdijk was Zeeuws en Polder Duivenwaard behoorde toe aan de Heren van Grijsoord. Als snel werd begonnen met de bouw van kerk en toren in laatgotische stijl.

Het Laantje van Middelharnis (1689)
Het Laantje van Middelharnis (1689)

De kerk van Middelharnis is in zijn oorspronkelijk staat te zien op het schilderij Het laantje van Middelharnis van Meindert Hobbema. Meindert Lubbertszoon Hobbema (1638-1709) was een Nederlandse schilder van landschappen, die werd geboren in Amsterdam. Zijn bekendste werk is Het Laantje van Middelharnis (1689), dat tegenwoordig in de National Gallery in Londen hangt.

Het Raadhuis van Middelharnis, waarin in de periode 1992-2006 het Rien Poortvlietmuseum was gevestigd, is uit het jaar 1639 en is in Hollands Classicistische stijl gebouwd. In het fronton bevindt zich het wapen van Middelharnis. Op het gebouw bevinden zich drie beelden die symboliseren voorzichtigheid, liefde en gerechtigheid.

Naast de deur aan rechtse kant bevindt zich een walvisrib afkomstig van de walvis die door vissers uit dit dorp werd gevangen. Aan de linkse kant van de deur hangen twee halsstenen.

Op het torentje van het raadhuis ziet men een koperen gaffelscheepje. Dit symboliseert dat Middelharnis van origine een vissersdorp is.

Het dorp heeft 3 molens gehad, maar geen van hen heeft de tand des tijds doorstaan.

[bewerk] Cultuur

Na de Watersnoodramp schonken Australische Kerken aan Middelharnis een ontmoetingscentrum "het Diekhuus". Het kwam in beheer bij de toenmalige stichting voor Maatschappelijk Werk. Het Diekhuus heeft zich ontwikkeld als cultureel centrum en is tegenwoordig gevestigd in de voormalige lagere school onderaan "D'n Diek". In 2004 verscheen "Een huis voor iedereen" de geschiedenis van 50 jaren Diekhuuswerk. In het Diekhuus is onder andere het kleinste filmhuis van Nederland gevestigd "Filmhuis Middelharnis". In 2006 vierde het haar 30-jarig bestaan. Op het voormalige schoolplein werden muziektheatervoorstellingen gemaakt: "Meekrap" (2001 en 2002) en "Mare, als de zee spreekt." (2004). Ook de eilandelijke culturele stichting Podium Goeree-Overflakkee is in het Diekhuus gevestigd, zij onderhoudt onder andere het eilandelijke digitale cultuurplein met informatie over de regionale culturele agenda en in de regio gevestigde cultuuraanbieders.


Deze pagina is Middelharnis; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen