Millingen aan de Rijn

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Millingen aan de Rijn is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 5.868 inwoners (1 januari 2007) en heeft een oppervlakte van 10,35 km². Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente Millingen aan den Rijn maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Millingen is gelegen op een Romeins oeverwallensysteem, waarvan tussen 200 en 500 veel is weggeslagen. Eind Merovingsche tijd (7e - 8e eeuw) werd het gebied weer bewoond. Deze vroege vestiging is ook overspoeld, getuige de overloopgeulen op de oeverwal. Het middeleeuwse stratenpatroon van het dorp is daarop gebaseerd. Het dorp is gelegen in het centrum van de Duffelt, hart van de Gelderse Poort.

[bewerk] Verenigingsleven

Het aantal verenigingen in Millingen is relatief groot. Dat heeft twee redenen:

De inwoners waren door de ligging van het dorp altijd voornamelijk op elkaar aangewezen en verenigden zich in talloze clubs. Van sommige soorten verenigingen zijn er twee: Dröge en Natte. Dit door een splitsing van de schutterij (in OEV en OEV I) begin 20e eeuw. Die splitsing veroorzaakte de verdeling van de inwoners in twee "kampen" De Natten en de Drögen. Die verdeling zette zich door in andere verenigingen. Hoewel een eeuw later de kou wel uit de lucht is bestaat er nog steeds een scheidslijn die je ziet binnen clubs, middenstand en soms zelfs families.

[bewerk] Trivia

Millingen aan de Rijn is begin- en eindpunt van etappes van het Pieterpad. De katholieke Sint Antonius van Paduakerk in Millingen, een neogotisch ontwerp van architect Wolter te Riele uit 1913, beschikt over bijzondere biechthokjes. Aangezien de werknemers van de scheepswerf in het dorp door hun werk in de lawaaiïge fabriekshallen en aan de schepen vaak hardhorend waren en gewend waren zeer luid te spreken, zijn er dubbele deuren in de biechtstoelen gezet, zodat de biecht toch nog vertrouwelijk kon worden afgenomen. Men zegt dat bij Lobith de Rijn Nederland binnenkomt. In Millingen denkt men daar anders over. De Rijn kómt Nederland eigenlijk niet binnen. Vanaf de grens met Duitsland heet het water Bijlandsch Kanaal. Maar mocht dit feit genegeerd worden, zou de Rijn bij Millingen Nederland pas binnen zijn. Bij de gemeentegrens van Millingen, wat ook de rijksgrens is, is pas het hele water Nederlands. Daarvoor stroomt de Rijn voor de (zuidelijke) helft door Duits grondgebied.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Millingen aan de Rijn; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen