Mindanao

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Mindanao is het op één na grootste eiland van de Filipijnen en tevens de naam van de zuidelijkste eilandengroep van het land.

Al honderden jaren lang wordt op Mindanao een bittere onafhankelijkheidsoorlog gevoerd door diverse islamitische groeperingen. Eerst tegen de Spanjaarden en de Amerikanen en daarna tegen de christelijke Filipijnse regering.

De eilandengroep Mindanao is de thuisbasis van groeperingen zoals het Moro Islamic Liberation Front en het meer radicale Abu Sayyaf, die een permanente oorlog voeren met als doel een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen.

Mindanao Eiland van Filipijnen

Locatie Land Filipijnen Eilandengroep Mindanao Algemeen Oppervlakte 95.581 km² Inwoners ca. 14 miljoen Hoofdplaats Davao City Mindanao is het op één na grootste eiland van de Filipijnen en tevens de naam van de zuidelijkste eilandengroep van het land.

Al honderden jaren lang wordt op Mindanao een bittere onafhankelijkheidsoorlog gevoerd door diverse islamitische groeperingen. Eerst tegen de Spanjaarden en de Amerikanen en daarna tegen de christelijke Filipijnse regering.

De eilandengroep Mindanao is de thuisbasis van groeperingen zoals het Moro Islamic Liberation Front en het meer radicale Abu Sayyaf, die een permanente oorlog voeren met als doel een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen. In 1996 bereikten het Moro National Liberation Front en de regering een compromis, waardoor er autonomie is voor gebieden met een moslimmeerderheid.

Op de eilandengroep Mindanao woonden bij de laatste officiële telling in 2000 ruim 18 miljoen inwoners (24% van de totale bevolking).

Een meerderheid van de bevolking (63%) bestaat uit christelijke groepen zoals de Butuan. Een minderheid van de inwoners (32%) is moslim, verdeeld in diverse etnische groepen zoals de Maranao en de Tausug. De moslims wonen voornamelijk in het zuidelijke deel van het eiland. De overige 5% van de inwoners is animistisch.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Mindanao; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Mindanao"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen