Minsk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Vrijheidsplein
Vrijheidsplein

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland. De stad heeft ruim 1,8 miljoen inwoners en ligt in het centrum van het land. Minsk wordt ruwweg van zuid naar noord doorsneden door de rivier de Svislotsj. Minsk is een belangrijk verkeersknooppunt, waar de routes van Berlijn naar Moskou en van Noord-Europa naar Oekraïne elkaar kruisen.

[bewerk] Geografie

Minsk ligt op de zuidoostelijke hellingen van de Minsk Heuvels, een gebied met glooiende heuvels dat loopt van het zuidwesten naar het noordoosten. De gemiddelde hoogte is 220 meter boven zeeniveau. Het landschap werd gevormd tijdens de twee laatste ijstijden. De rivier de Svislotsj, die de stad van noordwest naar zuidoost doorkruist, ligt in het urstrohmtal, een oud rivierdal dat door het smeltwater van de laatste ijstijd gevormd is. Minsk werd in het begin gesticht op de heuvels, maar in de 20e eeuw groeide de stad en breidde het zich uit tot de relatief vlakke gebieden in het zuidoosten. De westelijke delen van de stad zijn voornamelijk heuvelachtig.

Minsk ligt in een gebied met gemengd bos, hetgeen kenmerkend is voor Wit-Rusland. Aan de rand van de stad liggen nog altijd naaldbossen en gemengde bossen, vooral in het noorden en het oosten. Enkele van deze bossen zijn omgevormd tot parken, zoals het Chelyuskinites Park.


Klimaat

Minsk heeft een gematigd klimaat dankzij haar ligging tussen de sterke invloed van de vochtige lucht van de Atlantische Oceaan en de droge lucht van de Euraziatische landmassa. Het weer is echter onstabiel en verandert vaak. De gemiddelde temperatuur in januari is -6,1 °C terwijl de gemiddelde temperatuur in juli 17,8 °C bedraagt. De laagste temperatuur ooit gemeten was -40 °C op 17 januari 1940 en de hoogste temperatuur ooit was 38 °C op 29 juli 2006. De lucht is vaak vochtig met een vochtigheid van 80 tot 90%, vooral tijdens het koude seizoen. In de herfst en het voorjaar komt geregeld mist voor. De jaarlijkse neerslag bedraag 646 mm, waarvan een derde tijdens de koude periode valt en twee derde tijdens de warme periode. Het gehele jaar door komt de wind meestal uit het westen of noordwesten en brengt het koele, vochtige lucht van de oceaan.

[bewerk] Cultuur

Minsk "by night"
Minsk "by night"

Minsk is het belangrijkste culturele centrum van Wit-Rusland. De eerste theaters en bibliotheken werden in de 19e eeuw opgericht. Vandaag de dag heeft de stad 11 theaters en 16 musea. Er zijn 20 bioscopen en 139 bibliotheken.


Kerken

  • De orthodoxe kathedraal van de Heilige Geest is feitelijk de voormalige kerk van de kloosterorde der Cisterciënzers. Het werd gebouwd in een vereenvoudigde Barokstijl in 1642-1687 en onderging renovaties in 1741-1746 en in 1869.
  • De Kathedraal van de Maagd werd gebouwd door de Jezuïeten in 1700-1710. Het kijkt uit op de recent gerestaureerde stadhuis uit de 18e eeuw, gelegen aan de andere kant van het Onafhankelijkheidsplein.
  • Twee andere historische kerken zijn de kathedraal van St. Joseph, vroeger geaffilieerd aan het klooster van de Cisterciënzers, gebouwd in 1644-1652 en gerepareerd in 1983 en de versterkte kerk van Petrus en Paulus, gebouwd in de jaren 1620 en recent gerestaureerd.
  • De indrukwekkende neo-Romaanse katholieke kathedraal van St. Simeon en Helena werd gebouwd in 1906-1910, direct nadat de religieuze vrijheden werden afgekondigd in het Tsaristische Rusland en de tsaar dissidenten toestand om hun eigen kerk te bouwen.
  • De St. Maria Magdalena is de grootste kerk die tijdens de Tsaristisch Russische tijd werd gebouwd in de stad.
  • Veel orthodoxe kerken in diverse stijlen werden gebouwd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, alhoewel de meeste kerken trouw blijven aan het neo-Russische idioom. Een goed voorbeeld hiervan is het St. Elisabeth Klooster uit 1999.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Minsk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Minsk"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen