Montfoort

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Montfoort is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 13.510 inwoners en heeft een oppervlakte van 38,25 km². Omstreeks het jaar 1170 liet bisschop Godfried van Rhenen op een strategisch punt langs de Hollandse IJssel een kasteel bouwen. Deze burcht moest het Sticht – het gebied van de bisschop van Utrecht – beschermen tegen de aanvallen van de Hollandse graven. Bovendien kon de bisschop hiervandaan het soms nogal roerige Utrecht onder de duim houden. Het kasteel droeg de naam Montfoort, die waarschijnlijk is afgeleid van “Mons Fortis”, dat sterke berg of burcht betekent. Als commandant van het kasteel werd een dienstman uit de ridderstand benoemd. Deze kreeg de titel van burggraaf van Montfoort, alsmede enige in de omgeving gelegen goederen. De burggraven ontpopten zich als machtige heren, die een belangrijk stempel drukten op de historie van de streek. Rond het kasteel ontstond een nederzetting, die in 1329 stadsrechten kreeg. De stad Montfoort werd ommuurd en er werd een gracht aangelegd. In de ommuring bevonden zich 24 verdedigingstorens en een bolwerk waarop de molen stond. De huidige stellingkorenmolen “De Valk (molen)” werd in 1753 gebouwd op de plek waar al sinds de middeleeuwen een molen staat. De voorganger was door de burggraaf opgericht als dwangmolen. Dit betekent dat de inwoners van Montfoort en de omliggende buurtschappen, waaronder Heeswijk, Achthoven, Mastwijk, Cattenbroek, Blokland en Willeskop, verplicht waren (onder dwang) hier hun graan te laten malen. Van de oude verdedigingswerken van het stadje resten alleen de IJsselpoort en een klein gedeelte stadsmuur langs de Provinciale weg en Achterdijk.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Montfoort in de provincie Utrecht
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Utrechtse land

[bewerk] Overnachten

Hotel Montfoort is een gastvrij, kleinschalig, sfeervol en geheel rookvrij drie sterren hotel. Hotel Montfoort is gevestigd in een monumentaal pand en bestaat uit een voor- en achterhuis verbonden door een patio. Het voorhuis bestaat uit 5 hotelkamers een receptie en een mooie vergaderkamer. Ook kunt u overnachten op camping Reigershorst.

[bewerk] Dagje Uit

Molen de Valk

Molen de Valk
Molen de Valk

De Valk is de naam van een korenmolen op de oude stadsmuur in Montfoort. De molen is gebouwd in 1753 en staat op de plek waar ook in de eeuwen daarvoor al een molen heeft gestaan. De Valk heeft in 1953 en 1989 restauraties ondergaan.

Kasteel Montfoort

Gelegen in het zuidwestelijke deel van de provincie Utrecht, te midden van de landelijke Lopikerwaard ligt, aan de Hollandse IJssel, het stadje Montfoort. ' Mont Fortis ', sterke berg, heette Montfoort in 1163. Deze naam sloeg op het kasteel, dat bisschop Godfried van Rheenen hier bouwde om het Sticht - zoals bisdom Utrecht heette - te beschermen tegen aanvallen en plunderingen door de Graven van Holland. Door de bisschop werd op de burcht een dienstman uit de ridderstad geplaatst, die de naam 'Van Montfoort ' aan nam.
Poortgebouw van Kasteel Montfoort
Poortgebouw van Kasteel Montfoort
Rond de burcht groeide een markt, waar kooplieden zich onder bescherming van de burggraaf vestigden. Zo ontstond ' Castrum Muntford ' (Mundevoorde = slot aan doorwaadbare plaats), dat in 1329 stadsrechten kreeg. Bij de Franse aanval op de Nederlandse republiek in 1672 bezetten de troepen van zonnekoning Lodewijk XIV Montfoort. Dit was slechts voor korte duur, want Stadhouder Willem III slaagde erin hen te verjagen. Voordat de Fransen Montfoort verlieten, bliezen zij echter het middeleeuwse kasteel op, waarbij alleen het oude poortgebouw en een achtkantige toren overeind bleven. De ' Voorburcht ' bestaat nog steeds en wordt in Montfoort het ' Kasteel ' genoemd.

[bewerk] Sport & Recreatie

De omgeving van Montfoort is bijzonder geschikt om eens lekker te gaan wandelen of te fietsen.

- Wandelroutes Montfoort

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Montfoort; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Montfoort"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen