Moskou

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Moskou Russisch: Москва, Moskva is de hoofdstad en met afstand de grootste stad van Rusland, voorheen van de Sovjet-Unie. De inwoners worden Moskovieten genoemd.

Moskou
Moskou

Inhoud

[bewerk] Bezienswaardigheden

[bewerk] Beroemde plaatsen en gebouwen in Moskou

[bewerk] Kerken

[bewerk] Musea

[bewerk] Overige bezienswaardigheden

Moskou bij nacht
Moskou bij nacht

[bewerk] Uitgaan

Moskou telt heel wat nachtclubs, veelal voorzien van de modernste licht- en geluidsapparatuur. De prijzen zijn er hoog, ook in vergelijking met andere Europese hoofdsteden. Enkele opvallende clubs zijn:

  • First (hier komen de Russische miljonairs).
  • Zona (is een gevangenis die is omgebouwd tot club).
  • L'eto
  • Fabric
  • Gaudi Arena
  • Infiniti
  • Mio
  • B2

[bewerk] Geografie

Moskou ligt op een hoogte van 156 meter boven de zeespiegel in het hoogland tussen de Oka en de Wolga. De rivier de Moskva doorkruist de stad van noordwest tot zuidoost over een lengte van ongeveer 80 kilometer. De breedte van de rivier binnen Moskou bedraagt 120 tot 200 meter. Daarnaast stromen er ongeveer 120 kleinere rivieren door de stad.

De stadsgrenzen lopen ongeveer gelijk aan de in 1962 aangelegde ringweg om de stad. Het stedelijk gebied heeft een oppervlakte van ruim 1097 km². Ongeveer een derde daarvan bestaat uit groengebied. Er zijn circa 100 parken in de stad.

Moskou had op 1 januari 2005 10.381.288 inwoners. Hierbij dient worden opgemerkt dat dit alleen de inwoners met een officiële vergunning (om in Moskou te mogen wonen) betreft. Schattingen over het werkelijke inwoneraantal van Moskou variëren van 12 tot ong. 18 miljoen.

[bewerk] Demografie

Roman Abramovich, een van de beroemste Russische miljardairs
Roman Abramovich, een van de beroemste Russische miljardairs

Moskou is een snelgroeiende stad. In 1920 was het aantal inwoners van ongeveer 2 miljoen inwoners voor de Eerste Wereldoorlog teruggelopen tot ongeveer 1 miljoen. Tot 1925 verdubbelde de bevolking zich bijna om gestaag door te groeien naar 5 miljoen in 1950. In 2000 bedroeg het aantal inwoners 8 miljoen. De laatste jaren groeit de bevolking echter enorm. In 2004 bedroeg het aantal inwoners 11,2 miljoen. Deze demografische ontwikkeling komt door de enorme immigratie vanuit het omliggende gebied. De economische groei, die tot 20% bedraagt, zorgt ervoor dat veel mensen naar de stad trekken en omliggende rurale gebieden in toenemende mate ontvolken. Dit ondanks een intern paspoortsysteem, dat het mensen zeer lastig maakt om zich legaal in de stad te vestigen.

[bewerk] Miljardairs

De stad telde verder een tijd lang het hoogste aantal miljardairs ter wereld. Volgens een artikel uit Forbes uit juli 2004 telt Moskou namelijk 33 miljardairs, 2 meer dan New York. In 2008 was dit aantal gestegen tot 55, maar in 2009 daalde het aantal tot 27, waarbij ze weer werd ingehaald door New York en Londen

[bewerk] Transport en Vervoer

De wereldberoemde auto, het Trabantje, in dit geval gebruikt door U2, voor de videoclip van One
De wereldberoemde auto, het Trabantje, in dit geval gebruikt door U2, voor de videoclip van One

[bewerk] Luchthavens en treinstations

Moskou heeft vier internationale luchthavens: Sjeremetjevo, Domodedovo, Bykovo, en Vnoekovo. Verder is Moskou het belangrijkste spoorwegknooppunt in Rusland. Zo start hier de Trans-Siberische spoorlijn en zijn er rechtstreekse verbindingen met de meeste ex-Sovjetstaten en met de Europese Unie, bijvoorbeeld met Warschau en Berlijn.

[bewerk] Metro

De metro van Moskou voorziet de stad van lokaal transport voor ruim 10 miljoen mensen elke werkdag. De bouw van dit metrosysteem begon in 1935. Vandaag de dag zijn er 12 lijnen en meer dan 150 stations. De metro is vooral bekend vanwege de rijke versieringen in de stations: muurversieringen, mozaïeken, kroonluchters, enzovoorts. Op piekmomenten komt er elke 90 seconden een nieuwe trein aan.

Recentelijk is het metrostation Park Pobedy geopend, dat officieel het diepste station ter wereld is, hoewel de metro van Pyongyang wellicht nog dieper ligt. Ook wordt de metro uitgebreid met "lichte" metrolijnen naar de voorsteden.

De orginele trabant
De orginele trabant

[bewerk] Bus

Aangezien de metrostations vrij ver van elkaar liggen, is er een dicht netwerk van buslijnen die vanaf elk metrostation vertrekken en de omringende buurten bedienen. Ook de bussen komen vrij geregeld, soms zelfs meer dan eens per minuut, en zijn goedkoop met kaartjes van ongeveer € 0,50. Geen enkel van de 13000 woonblokken in Moskou is meer dan enkele minuten verwijderd van een bushalte.

Ook zijn er enkele tramlijnen en een trolleybusnetwerk in de stad en recentelijk is in het noorden van de stad een monoraillijn in gebruik genomen.

Mostransavto verzorgt streekbusdiensten tussen Moskou en andere steden van oblast Moskou.

In vergelijking met vroeger bezitten steeds meer mensen auto's waardoor files één van de grootse problemen voor het stadsbestuur zijn gaan vormen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Moskou; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Moskou"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen