Muiden

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Muiden is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente bestaat uit het vestingstadje Muiden en het brinkdorp Muiderberg. Ze telt 6.648 inwoners (1 juni 2007) en heeft een oppervlakte van 36,51 km² (waarvan 22,06 km² water). De grote hoeveelheid wateroppervlak komt niet alleen door de schilderachtige haven van Muiden, maar ook doordat de gemeente doorloopt over het water in het IJsselmeer.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • De hervormde kerk is een gotisch gebouw met een laat-romaanse toren.
  • Het Muiderslot, een in goede staat verkerend middeleeuws kasteel, dat mede bekend is geworden door zijn bouwheer graaf Floris V en de Muiderkring rond Pieter Corneliszoon Hooft.
  • Het Muizenfort
  • Het eiland Pampus

[bewerk] De vestingwerken

De eerste verdedigingswerken dateren uit de eerste helft van de 15e eeuw. In 1590 worden de muren vervangen door aarden wallen met bastions naar ontwerp van Adriaen Anthonisz. ook het Muiderslot krijgt een eigen omwalling waarbij de voorburcht van het Muiderslot wegens ruimte gebrek moest worden gesloopt. Als reactie op de ontwikkelingen op het gebied van oorlogsvoering, wordt na de Frans/Duitse oorlog (1870-1871) de vesting weer gemoderniseerd. Het tracé van de vestingwal wordt veranderd en er worden een aantal bakstenen, bomvrije, onderkomens geplaatst. Markante voorbeelden hiervan zijn de kazerne aan het Vestingplein, het Muizenfort (genoemd naar de muis-grijze soldaten uniformen) -een in een ravelijn ingebouwde capponière kazemat- en de holle beer.

De beer is een dam in de vesting gracht die het zoute Zuiderzee water van het zoete water in de gracht moet scheiden. Zulke bouwwerken komen meer voor bij vestingsteden, maar deze is uniek omdat deze beer een gang met schietgaten bevat van waaruit een inundatie sluis kon worden opengezet. Tegenover het Muiderslot, aan de overkant van de Vecht, staat de Westbatterij. Deze fortificatie dateert uit 1868 en bestaat uit een klein torenfort met daarvoor een batterij in het dijklichaam.

Muiden maakte deel uit van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Vanaf 9 januari 1901 behoorde Muiden tot de Stelling van Amsterdam. Het forteiland Pampus, gelegen binnen de gemeente Muiden, werd gebouwd in 1887/1897 en was bestemd om samen met het vuurtoreneiland bij Durgerdam en de batterij bij de Diemer Zeedijk de ingang van het IJ te beschermen.

Muiden is lid van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden.

[bewerk] Kruitfabriek

Muiden en het Muiderslot. In de achtergrond de Flevopolder.In een polder ten noorden van de trekvaart naar Diemen, even ten westen van de bebouwde kom van Muiden, werd tussen 1702 en 2004 buskruit vervaardigd. De fabriek was bekend onder de namen buskruitmolen, De Krijgsman en vanaf 1972 als Muiden Chemie.

De bouw van de buskruitmolen in 1702 was het gevolg van de verdrijving van de gevaarlijke kruitproductie uit de stad Amsterdam. De vroedschap van Muiden verleende in dat jaar een vergunning aan de Amsterdammer Reinier van Cuyk om op het grondgebied van de gemeente een kruitmolen te bouwen. In de loop van de eeuwen vonden veel Muidenaren werk in de fabriek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog floreerde de fabriek. In 1919 werd de fabriek geliquideerd, maar in 1922 werd de productie hervat.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Muiden; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Muiden"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen