Museum voor Moderne Kunst, Arnhem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Museum voor Moderne Kunst is een bekend en een van de grote musea voor moderne kunst in Nederland, met kunst van de 20ste eeuw.

[bewerk] Collectie

De collectie van het Museum voor Moderne Kunst is ontstaan toen Alexander Verhuell zijn hele bezit, waaronder schilderijen, tekeningen, prenten en kunstnijverheid aan de gemeente Arnhem gaf. Samen met de historische objecten die de gemeente al bezat, werd de collectie in de jaren daarna uitgebreid. In 1996 verhuisde een deel van de collectie naar het Historisch Museum Arnhem.

Tegenwoordig bestaat de brede collectie uit de magisch realisten en tijdgenoten, nieuwe figuratie, beeldende kunst (vanaf ongeveer 1980), kunstenaarsboeken, en toegepaste kunst en vormgeving (sieraden, glas en keramiek). Ook heeft het museum een beeldentuin, met uitzicht op de Rijn.

De collectie bestaat uit:

  • Magisch realisten: Jan Mankes, Edgar Fernhout, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Wim Schuhmacher, Charley Toorop en Carel Willink.
  • Surrealisten: Ferdinand Erfmann, Ger Gerrits, Johan van Hell, Chris Lebeau, Wim Oepts, Hendrik Valk en Joop Moesman.

[bewerk] Het gebouw

De architect Cornelis Outshoorn bouwde in 1873 een herensociƫteit op de oude stuwwal aan de rand van Arnhem. In 1920 werd het gebouw overgedragen aan het Gemeentemuseum Arnhem.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Museum voor Moderne Kunst; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen