Museumplein Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Museumplein ligt op de grens van Amsterdam-Centrum en Amsterdam-Zuid in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.

Het plein werd aangelegd in het laatste kwart van de 19e eeuw en dankt zijn naam aan het in 1885 geopende Rijksmuseum, dat aan het plein is gelegen. Maar ook het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw liggen aan het Museumplein. Tot de Tweede Wereldoorlog bevond zich de Amsterdamse IJsclub op het plein, in de jaren 50 werd hier een klinkerweg aangelegd, die ook wel de Kortste snelweg van Nederland werd genoemd.

Na de bouw van een ondergrondse parkeergarage werd het plein in 1999 opnieuw ingericht door Sven Ingvar Andersson. Hierbij werd ook een ondergrondse supermarkt (AH) gerealiseerd. Het plein is daarmee van een bestraat plein met bomen veranderd in een groot grasveld met vijver. Kenmerkend aan het plein is het 'ezelsoor', een schuin oplopend stukje gras waaronder de ingang van de parkeergarage en de ingang van de supermarkt gelegen zijn.

Het plein wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor vele manifestaties en evenementen (massademonstraties, Uitmarkt, Koninginnedag). In de winter kan de vijver worden omgebouwd tot een kunstijsbaan. In de jaren zeventig werd het Museumplein omgebouwd tot de Boulevard of broken dreams, thans De Parade genaamd. In de zomer van 2005 stond op het plein het Roue de Paris, Europa's grootste transportabele reuzenrad (zie foto).

De tramlijnen 2, 3, 5, 12, 16 en 24 hebben een halte bij het Museumplein.

[bewerk] Galerij

Afbeelding:180px-Rijksmuseum_night_2003.jpg Afbeelding:180px-Museumplein_amsterdam.jpg Afbeelding:180px-Rijksmuseum01.jpg Afbeelding:180px-Concertgebouw.jpg


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Museumplein Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen