Muziekcentrum Vredenburg Utrecht

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Afbeelding:Utrecht-muziekcentrum-Vr.png

Het Muziekcentrum Vredenburg is een muziektheater in de binnenstad van Utrecht, vernoemd naar het plein waar het gebouwd werd, het Vredenburg. Het complex, een spraakmakend ontwerp van Herman Hertzberger, werd geopend op 26 januari 1979. Het is niet het eerste theater op deze locatie, tussen 1796 en 1941 stond hier al een schouwburg.

Het complex heeft twee zalen: de karakteristieke achthoekige grote zaal met 1700 zitplaatsen, en de kleine zaal met 300 zitplaatsen.

[bewerk] Toekomst

Tussen 2007 en 2011 zal het muziekcentrum worden verbouwd tot een nieuw Muziekpaleis, van het bestaande complex zal alleen de grote zaal behouden blijven. Ook ditmaal is Hertzberger de architect. Boven deze zaal zullen enkele nieuwe zalen gebouwd worden, waaronder een nieuwe accommodatie voor het poppodium Tivoli. Om tijdens de verbouwing toch concerten te kunnen bieden, programmeert Vredenburg september tot december 2007 tijdelijk in Central Studios (grote zaal) en in de Jacobikerk. Vanaf december 2007 zal als alternatief voor de Grote Zaal een tijdelijk theater met 1600 zitplaatsen geopend worden in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Ter vervanging van de Kleine Zaal zal gebruik worden gemaakt van de voormalige Leeuwenberghkerk in de binnenstad, die aan 250 toeschouwers plaats zal bieden.

Eind 2011 zal naar verwachting het nieuwe Muziekpaleis worden geopend.

[bewerk] Beelden in/op Muziekcentrum Vredenburg

Op het eerste balkon, uitkijkend over het kruispunt Vredenburg/Jacobistraat, staat nog een beeld dat oospronkelijk deel uitmaakte van het gesloopte jugendstil pand "De Utrecht". Dit pand moest plaatsmaken voor Hoog Catharijne.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Muziekcentrum Vredenburg Utrecht ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen