Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Muziekgebouw aan 't IJ is een concertzaal aan het IJ in Amsterdam, die in hoofdzaak activiteiten ondersteunt gerelateerd aan eigentijdse klassieke muziek. Het gebouw ligt boven de IJtunnel, op tien minuten lopen vanaf station Amsterdam Centraal. Het gebouw is ontworpen door het Deense architectenbureau 3xNielsen. Het Bimhuis vormt een -deels- geïntegreerd gedeelte van het Muziekgebouw.

[bewerk] De concertzaal

Het Muziekgebouw werd geopend op 15 juni 2005 en bevat een middelgrote zaal (afmetingen 20 x 30m) voor klassiek en eigentijds repertoire met ruimte voor 725 zitplaatsen. De zaal heeft een variabele akoestiek waarbij de nagalmtijd kan variëren van 1,5 tot 3,5 seconden. Dit wordt bereikt door het plafond op en neer te laten bewegen. Ook de vloer is beweegbaar. De zijwanden kunnen naar het podium verplaatst worden, en ook kan de achterwand omhoog gehesen worden. Ook de verlichting van de wanden is variabel van kleur door middel van LED armaturen. De zaal heeft twee smalle balkons, voor één rij bezoekers. Daarnaast is er een kleine zaal (afmetingen 19 x 8m) met ruimte voor 100 zitplaatsen. Voor de musici zelf zijn er drie repetitieruimtes.

In het gebouw is voor kinderen een paar keer per week een klankspeeltuin waar ze kunnen spelen met geluiden en klanken zonder traditionele muziekinstrumenten of notenschrift te hoeven leren bespelen. Daarnaast bieden de kantoren ruimte aan verschillende muziek organisaties, zoals het Nieuw Ensemble en het Ives Ensemble.

Algemeen en artistiek directeur vanaf 2005 is Jan Wolff. Hij was eerder werkzaam bij Muziekcentrum de IJsbreker aan de Weesperzijde, en heeft 18 jaar geijverd voor een nieuw gebouw.

[bewerk] Het gebouw

Het gebouw ligt aan drie zijden in het water van het IJ en kan omschreven worden als een betonnen doos, gehuld in een glazen huid, met een dak dat aan een kant zover uitsteekt dat het een luifel vormt. Het Bimhuis, dat geen deel uitmaakt van de organisatie van de concertzaal, springt aan de oeverzijde uit de massa van het gebouw.

In het gebouw bevinden zich ook café-restaurant Star Ferry en een aantal kantoren, waar bijvoorbeeld het Holland Festival en de Stichting Gaudeamus gevestigd zijn.

Het gebouw heeft diverse prijzen ontvangen:

  • 2006: de Dedalo Minosse Special Prize, een architectuurprijs voor geslaagde samenwerking tussen architect en opdrachtgever;
  • 2006: de Urban Land Institute Award for Excellence, categorie Europa, voor de manier waarop het gebouw bijdraagt aan de *verandering van een oud industriegebied naar een moderne stedelijke ruimte (samen met vier andere winnaars);
  • 2007: de Nederlandse Bouwprijs, categorie Gebouwen, voor de manier waarop met beperkte middelen een gebouw met sterke uitstraling is gerealiseerd.

[bewerk] Trivia

Vanuit dit gebouw wordt al een paar jaar het Gouden Televizier-gala uitgezonden. De opnames zijn gemaakt in de grote zaal.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Muziekgebouw aan 't IJ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen