Nationaal Automobiel Museum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Nationaal Automobiel Museum is een museum voor historische auto's, koetsen en motorfietsen. Het museum is gevestigd te Raamsdonksveer op hetzelfde terrein als de importeur voor Toyota en Lexus Louwman & Parqui.Per 18 april 2003 heet het museumofficieel de Louwman Collection.

Het Nationaal Automuseum beschikt ook over een bioscoopzaal met 80 zitplaatsen en een auditorium met 350 zitplaatsen met groepsmogelijkheden.

[bewerk] Collectie

Anders dan de naam doet vermoeden, is de collectie internationaal georiënteerd. Uit de periode tot 1910 bezit het museum de grootste collectie auto's ter wereld. Ook toont het museum een groot deel van de 15 thans nog bestaande klassiekers van het Nederlandse merk Spyker en de enige overgebleven Eysink. Deze staan opgesteld op het zogeheten Trompenburgplein met origineel hekwerk van de in 1993 afgebroken fabriek. Uit de periode na de Tweede Wereldoorlog bezit het museum onder meer een auto van Winston Churchill, en de Aston Martin die James Bond gebruikt in Goldfinger.

De verzameling van ruim tweehonderd auto's is vanaf 1934 bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Daarmee is het de oudste privé-verzameling ter wereld. In dat jaar kocht Dodge-importeur Pieter Louwman een Dodge uit 1914. De huidige eigenaar van de collectie is Pieter's zoon Evert Louwman, de Nederlandse importeur van Lexus, Toyota, Chrysler, en Suzuki. Het museum was tot 1980 gevestigd te Leidschendam.

De voormalige collectie oude auto’s van het Autotron uit Rosmalen is vanaf 2005 ook te zien in het Nationaal Automuseum in Raamsdonksveer. Deze zal daar blijven, omdat het Autotron vanaf 2007 een andere opzet (zonder automuseum) krijgt. Het voormalige attractiepark wordt een speelweide met een strandbad. Het gebouw van het voormalige automobielmuseum biedt nu ruimte aan de evenementenhallen van Autotron Expodome.

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Nationaal Automobiel Museum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen