Nationaal Park De Hoge Veluwe

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe

Inhoud

[bewerk] Het Park

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de oudste en grootste nationale parken in Nederland. U vindt er maar liefst 5.500 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke combinatie van natuur, kunst en architectuur.

De Hoge Veluwe is een park waar bezoekers nog volop ruimte en rust vinden. Men kan hier uren ongestoord wandelen of fietsen op één van de gratis witte fietsen. Er zijn veel rode lijst (bedreigde) planten- en diersoorten te ontdekken. Heeft u ooit wel eens oog in oog gestaan met een edelhert, wild zwijn, moeflon of ree? Op De Hoge Veluwe kan het!

Naast rust en ruimte is er ook veel te doen in het Park. Om de rust te garanderen, concentreren de activiteiten zich rond de centrumzone van het park. Voor zowel jong als oud worden regelmatig vele sportieve, culturele en educatieve activiteiten georganiseerd.

[bewerk] Bezoekersinformatie

Om een dagje uit op De Hoge Veluwe zo goed mogelijk te laten verlopen, kunt u hier alle informatie inwinnen over praktische zaken als openingstijden, entreeprijzen en bereikbaarheid.

[bewerk] Openingstijden

januari t/m maart 09.00 - 18.00 uur
april 08.00 - 20.00 uur
mei 08.00 - 21.00 uur
juni en juli 08.00 - 22.00 uur
augustus 08.00 - 21.00 uur
september 09.00 - 20.00 uur
oktober 09.00 - 19.00 uur
november t/m december 09.00 - 18.00 uur
Het Park is toegankelijk tot 1 uur voor sluitingstijd.

[bewerk] Entreeprijzen

Dagkaarten NP De Hoge Veluwe zonder Kröller-Müller Museum voor 2007
Kinderen tot 6 jaar gratis
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,50
Volwassenen € 7
Auto/motor € 6
Touringcar € 24
Paard € 3
Aanspanning (ongeacht aantal paarden, maar excl. inzittenden) €6,00
Groepsreductie bij ten minste 20 personen 10%
Het meenemen van een eigen fiets is gratis

[bewerk] Bereikbaarheid

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is gelegen tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn. De ingangen van het Park bevinden zich in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

Met de auto Vanaf de snelwegen A1, A12 en A50 volgt u de borden 'Park Hoge Veluwe'. Het is mogelijk om uw auto mee te nemen in het Park. U betaalt in dat geval een toeslag van € 6,- voor uw auto. Nadat u met uw auto het Park binnenrijdt, is het belangrijk dat u rekening houdt met het feit dat u een natuurpark betreedt. De adviessnelheid binnen het Park is 40 km/u.

Met het Openbaar Vervoer Vanaf Station Apeldoorn met buslijn 108 naar Hoenderloo. Daar stapt u over op lijn 106 richting Otterlo. De bus stopt in het Park.
Vanaf Station Ede-Wageningen met buslijn 108 naar Otterlo. Daar stapt u over op lijn 106 richting Hoenderloo. De bus stopt in het Park.

[bewerk] De Natuur

NP De Hoge Veluwe is een natuurpark met een afwisselend landschap. Weidse heidevelden en grasvlakten worden afgewisseld door loof- en naaldbossen en vennen. Ook is er een stuifzandvlakte te vinden. Het Nationale Park bestaat voor ongeveer de helft uit bossen en voor de andere helft uit open gebieden. De diversiteit van planten- en diersoorten is groot. Van de zeldzame parelmoervlinders tot het imposante edelhert; het Park herbergt talloze zeldzame dieren. Ook het plantenrijk is vertegenwoordigd met bijzondere exemplaren. Wat te denken van zeldzame soorten als het gentiaanblauwtje en de kleine schorseneer? Maar u treft ook imposante alleenstaande vliegdennen aan. Het park biedt onderdak voor tientallen diersoorten die op de rode lijst staan. Op deze lijst staan bedreigde soorten. Voorbeelden zijn de tapuit, draaihals, heikikker, ringslang, kommavlinder, bosparelmoervlinder, de boommarter en de das.

[bewerk] Witte Fietsen

De Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Park De Hoge Veluwe. Als bezoeker mag u zich op een van deze fietsen vrij bewegen door het Park. En er hoeft niet extra voor betaald te worden. Er zijn ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar voor de kleinere bezoekers.

In totaal heeft het Park 1700 Witte Fietsen, verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis St. Hubertus en bij de verschillende ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). Wanneer u het Park binnenkomt kunt u meteen opstijgen! Er zijn ook Witte Kinderfietsen (zonder zijwieltjes) en fietsen met kinderzitjes voor of achter. Zo kunnen zelfs de kinderen op de gratis Witte Fiets!

[bewerk] Jachthuis St. Hubertus

De legende van St. Hubertus heeft als leidraad voor het ontwerp gediend. Deze legende vertelt het verhaal van de bekering van Hubertus die in zijn jeugd een fanatiek jager was. Hij kwam tot inkeer, vooral onder invloed van een visioen van een edelhert met een lichtend kruis in het gewei en een stem die hem zei dat hij zijn leven zou moeten beteren, want anders kwam hij in de hel terecht. Nadat hij het kruis uit het gewei van het hert -overdrachtelijk gesproken - op zich had genomen trok Hubertus zich terug in een klooster.

Hubertus stierf tenslotte in 727 als bisschop van Luik en Maastricht en is later in de Katholieke kerk de beschermheilige van de jacht geworden. De legende is door Berlage en de met hem samenwerkende kunstenaars in het Jachthuis met veel symboliek (hetgeen zeer gebruikelijk was voor kunststijlen van rond 1900) tot uitdrukking gebracht.

De heer Kröller jaagde en mevrouw Kröller was in het mystieke aspect van de Hubertuslegende geïnteresseerd.

[bewerk] Kröller-Müller Museum

[bewerk] Collectie

Het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd vanwege haar omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh; er hangt een schitterend overzicht van zijn oeuvre. Verder zijn in het museum indrukwekkende werken te bewonderen van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele andere grote schilders

[bewerk] Van de Velde-vleugel

Na een periode van ruim een jaar is het dak van de Van de Velde-vleugel van het Kröller-Müller Museum volledig gerestaureerd. Het museum heeft nu een brandvrij, koperen dak. Het lichtreguleringssysteem is verbeterd en de kleuren van de muren en vloeren zijn aangepast, waardoor de kunstwerken nog beter tot hun recht komen.

[bewerk] Tentoonstellingen

Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen te zien met werken uit de 20ste eeuw en hedendaagse kunst. Ook worden er overzichtstentoonstellingen georganiseerd. Deze zijn gewijd aan belangrijke kunstenaars, die werk tonen uit de eigen collectie. In de ruime zalen van de nieuwe vleugel van het Museum zijn ook regelmatig presentaties te zien van de eigen collectie beeldhouwkunst. Het gaat om werken van Donald Judd, Alberto Giacometti, Sol LeWitt, Bruce Nauman en anderen.

[bewerk] Beeldentuin

Beroemd is ook de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, één van de grootste van Europa. Een schitterende collectie sculptuur wordt op verrassende wijze tentoongesteld, omringd door de natuur. Vertegenwoordigd zijn diverse kunstenaars van het einde van de 19de eeuw tot heden: Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra, Mario Merz, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg.

[bewerk] Restaurants

[bewerk] Externe verwijzing

Beleef de veluwe

[bewerk] Herberg Rijzenburg

Bij de zuidelijke ingang van het park (Schaarsbergen) ligt Herberg Rijzenburg. Deze gemoedelijke herberg heeft van 10.00 tot 15.00 uur een zeer uitgebreide kaart voor koffie- en lunchgasten. Na 16.00 uur is Rijzenburg een all-inclusive restaurant waar gasten voor één bedrag onbeperkt mogen eten en drinken. Het bourgondische buffet bevat altijd liefst 100 verschillende voor-, tussen-, hoofd-, bij- en nagerechten. Voor kinderen zijn er speciale kindergerechten, waaronder pannenkoekjes en flensjes, maar ook hamburgers, frikandellen en kipnuggets.

[bewerk] Café-Restaurant De Koperen Kop

In het centrum van Park De Hoge Veluwe, tegenover het Bezoekerscentrum en het Museonder ligt Café-Restaurant De Koperen Kop. Dit goed geoutilleerde zelfbedieningsrestaurant heeft een ruim en gezellig terras met een speeltuin. U kunt er uitstekend pannenkoeken eten. In de wintermaanden wordt er wekelijks een andere winterschotel geserveerd. Er is keuze uit koffietafels, diners, warme en koude buffetten.

[bewerk] Natuurcamping

Wilt u in de vrije natuur kamperen? In het Park, vlakbij de ingang Hoenderloo ligt de gezellige natuurcamping van De Hoge Veluwe.

Om de natuurlijke sfeer te behouden is het kampeerterrein kleinschalig met 100 kampeerplaatsen, waarvan 65 voor caravans en 35 voor tenten. Het kampeerterrein is onderscheiden met een bronzen milieubarometer. Deze onderscheiding is te danken aan de inspanningen die ondernomen worden op het gebied van milieuzorg.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen