Nationaal Ruimtevaart Museum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Nationaal Ruimtevaart Museum is een Nederlands museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de ruimtevaart. Het is voorlopig gevestigd in het gebouw van de Aviodrome bij Lelystad

[bewerk] Geschiedenis van het museum 1958-1997

De basis voor het Nationaal Ruimtevaart Museum is gelegd in 1958, toen de nog jonge ruimtevaartenthousiasteling Henk van Wezel begon met het verzamelen van modellen, literatuur, astronautenfoto's met handtekeningen en andere curiosa van de toen nog jonge ruimtevaart. Door middel van een zich uitbreidend netwerk van vrienden en bekenden op dit terrein groeide de verzameling in de loop der jaren tot een collectie van belang.

Jarenlang had Henk van Wezel een kleine ruimtevaartexpositie op twee slaapkamers van zijn huis in Lelystad, in totaal 18 vierkante meter. Het bestuur van zijn stichting Ruimtevaartmuseum werd gevormd door familieleden. Het aantal bezoekers was hooguit enkele honderden per jaar, maar als zo nu en dan (via de bewegwijzering in Lelystad) een volle toerbus bij zijn kleine woning verscheen, had hij een aanzienlijk probleem. Daarom werd besloten te zoeken naar een ruimere accommodatie.

[bewerk] 1997-2003

Er werd een nieuwe stichting gevormd met een professioneel bestuur, onder voorzitterschap van Evert van der Werk. Bovendien werd een tijdelijk onderkomen gevonden aan de Kempenaar in Lelystad, waarin al de stichting Jet (Jeugd en Techniek) was gehuisvest. Hier kreeg een gedeelte van de verzameling ongeveer 100 vierkante meter ter beschikking. Op 20 september 1997 werd de opening verricht door prof. dr. Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse ruimtevaarder, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin van Flevoland en de burgemeester van Lelystad.

In dit museum is op kleine schaal de geschiedenis van de ruimtevaart te zien geweest: vele tientallen modellen van raketten en ruimteschepen, historische foto's, de ruimtepakken van Joeri Gagarin en Neil Armstrong, ruimtevoedsel en een weegschaal die het verschil in gewicht op Aarde, de Maan en Jupiter laat zien. Doorlopend werden er video's vertoond. Hiermee werd een blik op de geschiedenis van de ruimtevaart geworpen, maar ook niet meer dan dat. Vanwege het ruimtegebrek werden de vele aspecten van ruimtevaart, zoals bemande- en onbemande ruimtevaart en planetenonderzoek maar heet oppervlakkig getoond. In juni 2003 werd de locatie op de Kempenaar gesloten omdat de gemeente Lelystad voornemens was het pand te slopen.

Tussen 1997 en 2002 is door het bestuur een relatie met het toenmalige luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol tot stand gekomen. Overleg met het bestuur van de Aviodome resulteerde in een intentieverklaring die op 3 november 1999 werd ondertekend. Aviodome en het Ruimtevaart Museum gaven in deze intentieverklaring aan nauw met elkaar te willen samenwerken.

[bewerk] 2003-heden

De sluiting van het pand aan de Kempenaar en de verhuizing van de Aviodome naar Lelystad Airport (onder de nieuwe naam Nationaal Luchtvaart - Themapark Aviodrome resulteerden in mei 2003 tot een samenwerkingsovereenkomst tussen de Aviodrome en het Ruimtevaart Museum. Op basis hiervan is inmiddels in het hoofdgebouw van de Aviodrome een nieuwe, bescheiden ruimtevaartexpositie gerealiseerd, die in april 2004 werd geopend door de tweede Nederlandse ruimtevaarder dr. André Kuipers.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Nationaal Ruimtevaart Museum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen