Neder-Betuwe

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Neder-Betuwe is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 22.306 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 66,52 km² (waarvan 0,49 km² water).

[bewerk] Ligging en vorming

De gemeente ontstond op 1 januari 2002 door de fusie van de gemeenten Dodewaard, Echteld en Kesteren. Tussen 1 januari 2002 en 1 april 2003 heette deze fusiegemeente "Kesteren". Later is deze naam verandert in gemeente Neder-Betuwe.

De gemeente Neder-Betuwe ligt in de gelijknamige streek en wordt aan de oostzijde begrensd door de gemeente Overbetuwe en aan de westzijde door de gemeenten Buren en Tiel. In het noorden vormt de rivier de Rijn de grens, in het zuiden de rivier de Waal. In het westen vormt het Amsterdam-Rijnkanaal over korte afstand de grens.

Het meest oostelijk gelegen dorp is Dodewaard, het meest westelijk gelegen dorp Echteld. Aan de Rijn liggen de dorpen Kesteren en Opheusden, aan de Waal de dorpen IJzendoorn en Ochten. Tot de gemeente behoren drie buurtschappen. Hien en Wely liggen oostelijk van Dodewaard, Eldik ligt tussen Dodewaard en Ochten in.

De gemeente wordt van oost naar west doorkruist door de A15. De dorpen Echteld en IJzendoorn kunnen worden bereikt via afslag 34, Kesteren en Ochten via afslag 35 en Dodewaard en Opheusden via afslag 36.

Via het spoor is de gemeente eveneens te bereiken. De spoorlijn Tiel-Arnhem doorkruist de gemeente met stations in Kesteren, Opheusden en Dodewaard. De Betuweroute doorkruist de gemeente van oost naar west maar heeft geen stopplaatsen.

[bewerk] Kernen

De gemeente bestaat uit zes dorpen: Dodewaard, Echteld, IJzendoorn, Kesteren, Ochten en Opheusden (gemeentehuis).

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Neder-betuwe; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen