Nederlands Architectuurinstituut/museum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Nederlands Architectuurinstituut of NAi is een architectuurmuseum/instituut in Rotterdam en Maastricht.

[bewerk] Vestiging Rotterdam

Naast wisseltentoonstellingen over architectuur en planologie is er een permanente expositie over volkshuisvesting in Nederland vanaf 1850 (GeWoon Architectuur).

Het museum bezit een grote collectie tekeningen, schetsen, maquettes, foto's, boeken en tijdschriften over architectuur. De bibliotheek en het maquettedepot zijn openbaar. Ook bezit het de archieven van Dudok, Cuypers, Berlage, Gispen en De Klerk.

Sinds 1993 is het museum gevestigd in een gebouw van architect Jo Coenen.

Naast het eigenlijke gebouw staat het Huis Sonneveld, deze voormalige woning is ook onderdeel van het museum. Het Huis Sonneveld is ontworpen door de architecten J.A. Brinkman en Van der Vlugt in 1929 en is qua stijl een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het interieur is in de originele staat teruggebracht.

Het NAi biedt tevens onderdak aan Stichting BONAS (voluit Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen), een organisatie die op basis van archief- en literatuuronderzoek de oeuvres van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers uit de periode 1790 tot heden tracht te reconstrueren en deze in boekvorm uitgeeft.

Scheidend directeur Aaron Betsky ontving in 2006 van de stad Rotterdam de Wolfert van Borselenpenning.

[bewerk] Dependance Maastricht

Op 2 september 2006 opende het NAi een dependance in Maastricht. Plaats van vestiging is de Wiebengahal, die direct naast het Bonnefantenmuseum gelegen is, in de wijk Céramique.

[bewerk] Tijdelijke expositie

Omdat 2007 nationaal is uitgeroepen tot "Cuypersjaar" organiseert het NAi in Rotterdam én Maastricht twee verschillende exposities over de architect Pierre Cuypers.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Nederlands Architectuurinstituut; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen