Nederlands Jongleer Festival

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Nederlands jongleerfestival is een festival dat jaarlijks in telkens weer een andere plaats in Nederland wordt georganiseerd. Jaarlijks komen honderden jongleurs uit Nederland en omliggende landen samen om vier dagen lang te jongleren. Er worden workshops gegeven in verschillende disciplines, parades georganiseerd, games gehouden en natuurlijk shows georganiseerd. Wie het festival elk jaar organiseert, is altijd weer een verrassing. De fakkel wordt namelijk elk jaar doorgegeven aan een nieuwe organisatie. Deze organiseert dan het festival en dan gaat de taak weer naar een nieuwe organisatie.

[bewerk] Geschiedenis

In 1989 werd in Maastricht het Europees Jongleerfestival georganiseerd. Aangezien dit werd gezien als een succes, werd in datzelfde jaar de eerste versie van een nationaal jongleerfestival opgezet. Dit werd het Nederlands Jongleerfestival of kortweg NJF. Er is veel veranderd sindsdien. Van 70 deelnemers in Zwolle tot meer dan 500 deelnemers in Pijnacker. Ook het niveau is aanzienlijk gestegen. Een vijf ballen-competitie was in Zwolle nog niet denkbaar, de laatste jaren is het een standaard onderdeel. Maar het idee achter het festival, het doel en de sfeer zijn nog altijd hetzelfde. Het festival is al in Zwolle, Delft, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Groningen, Veldhoven, Boxtel, Groesbeek, Lisse, Eindhoven en Pijnacker geweest. In 2007 wordt het festival op Schiermonnikoog gehouden.

[bewerk] Hoe ziet zo'n festival er ongeveer uit?

Het accent van het festival ligt op gezamenlijk jongleren; vier dagen lang verblijven jongleurs op een locatie waar allerlei jongleer gerelateerde activiteiten plaatsvinden. Alle deelnemers van het festival logeren op de camping, er is een sporthal waar geoefend kan worden en er zijn tenten waar elke avond shows worden gegegeven. Overdag worden er workshops georganiseerd in allerlei technieken, soms theoretisch vaak praktijk. Deze kunnen variƫren van jongleren uitgelegd in wiskundige formules tot overgooien met zeven kegels en van acrobatiek voor beginners tot videopresentaties van oude jongleurs.

[bewerk] Overige festivals

Naast het NJF zijn er nog meer festivals door heel Europa. Maar de kroon wordt gespannen door het Europees jongleerfestival. Met duizenden jongleurs is dit het allergrootste festival ter wereld. Het EJC is ook een jaarlijks terugkerend evenement en wordt elk jaar weer ergens anders in Europa gehouden. Het is als het ware een stad, die elk jaar weer ergens ander herrijst. Het EJC heeft o.a. in Rotterdam, Bremen (Duitsland), Svendborg (Denemarken) en Lille (Frankrijk) al plaats gevonden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Nederlands Jongleer Festival ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen