Nijmeegse Vierdaagse

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, wordt ieder jaar gehouden en start op de derde dinsdag van juli. Het is het grootste wandelevenement ter wereld en een van de grootste sportevenementen ter wereld. De Nijmeegse Vierdaagse wordt door Stichting DE 4DAAGSE (Onderdeel van de KNBLO) georganiseerd. Deelnemers aan de Vierdaagse lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer. De Nijmeegse Vierdaagse valt samen met de Vierdaagsefeesten.

Het evenement wordt sinds 1928 geopend met een Vlaggenparade met de nationale vlaggen van de participanten. Tot 1938 vond deze plaats in de Prins Hendrikkazerne tot 1938 toen de Vlaggenparade naar de Wedren verplaatst werd. Sinds 1951 wordt de Vlaggenparade in Stadion De Goffert gehouden.

Inhoud

[bewerk] De vier dagen

Een eindeloze stoet mensen trekt de Waalbrug bij Nijmegen over, tijdens één van de warmste uren van 2006. [bewerken] Dag van Elst De eerste dag van de Vierdaagse gaat door de Betuwe ten noorden van Nijmegen. Hierbij lopen de wandelaars zowel in het begin als aan het eind van de dag over de Waalbrug. Traditioneel is het laatste deel van het parcours, de dijk tussen Oosterhout en Lent, een zwaar stuk. Hier ziet men in de verte de spoorbrug en later de Waalbrug al liggen, terwijl men nog ruim een uur (militairen twee uur) moet lopen. Dit deel van het parcours heeft in 2006 de meeste problemen veroorzaakt. Mogelijke oorzaken van deze problemen zijn: het afleggen van dit traject op het heetst van de dag terwijl men al vermoeid is (laatste deel van de route), de hoeveelheid mensen waardoor de wandelsnelheid daalt en ook het ontbreken van voldoende mogelijkheden om op een verantwoorde manier (niet op relatief koude grond) te rusten.

[bewerk] Dag van Wijchen

Tijdens de tweede dag worden Wijchen en Beuningen bezocht. Deze plaatsen liggen ten westen van Nijmegen. Op deze dag wordt het kaf van het koren gescheiden en vallen de meeste (ongetrainde) mensen uit. Tot en met 2005 liep de route via de In de Betouwstraat en de Van Welderenstraat, waar het COC en enkele uitgaansgelegenheden van homo's zijn gevestigd, waardoor ook de naam Roze Woensdag ontstond. Daar ontstond ieder jaar een groot volksfeest, maar daarbij zijn de lopers in het gedrang gekomen. 'Snelheden' van een paar meter per minuut waren het gevolg. In 2005 kostte in de drukste periode een uur om deze twee straten door te 'lopen'. Bij normale doorgang werd dit in tien minuten gelopen. Vanaf 2006 gaan de wandelaars daarom via de Waalkade.

Net als op de eerste dag moeten de deelnemers die de militaire route vanaf Heumensoord lopen, nog een kilometer of vijf (ongeveer een uur gaans) afleggen nadat de lopers op de 30, 40 ('witte') en de 50 km gefinisht zijn. Dit laatste stuk, waarvan de Heyendaalseweg het grootste deel is, waar nauwelijks of geen publiek aanwezig is, is slechts voor weinig militairen reden tot vreugde.

[bewerk] Dag van Groesbeek

Op de derde dag is de route heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. De route loopt deze dag ten zuiden van Nijmegen aan de oostzijde van de Maas. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. De 50 kilometerlopers en de militairen maken bij Milsbeek een extra lus waarbij eerstgenoemden ook Ottersum aan doen. Van Groesbeek gaat de route via de Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal en vandaar terug naar Nijmegen. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de militairen bij de Canadeese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog.

[bewerk] Dag van Cuijk

De intocht van de vierdaagse in 1997De route van de vierde en laatste dag van de Vierdaagse is wederom ten zuiden van Nijmegen, alleen nu zal de zuid- en westzijde van de Maas bezocht worden. Wanneer de 40-km-wandelaars de Maas zijn overgestoken bij Heumen, komen ze in het kleine dorp Linden. Dit dorpje wordt ieder jaar voor de wandelaars versierd aan de hand van een bepaald thema. De 50-km-wandelaars maken nog een lus via de Graafsebrug en het nabijgelegen vestingstadje Grave en Gassel om vervolgens evenals de 40-km-wandelaars in Beers aan te komen. Na Beers wordt Cuijk aangedaan waar de wandelaars de Maas via een pontonbrug oversteken. Wanneer de wandelaars Nijmegen binnen komen over de Sint Annastraat, die voor de Vierdaagse is omgedoopt tot de Via Gladiola, worden ze onthaald door een grote groep toeschouwers. Daarna kunnen zij hun welverdiende beloning in ontvangst nemen.

[bewerk] Beloning

Goudenkruis

De Vierdaagse kent vier verschillende soorten beloningen:

  • Het Kruis voor betoonde marsvaardigheid, beter bekend als het Vierdaagsekruis
  • De groepsmedaille
  • De verzorgingsmedaille
  • Het diploma (met ingang van 2006 als losse beloning afgeschaft: men mag alleen de afstand lopen die bij geslacht en leeftijd hoort. Naast de officiële beloning (medaille of volgcijfer) kan een diploma besteld worden)
  • Wandelaars die tien keer of vaker reglementair de Vierdaagse hebben uitgelopen, kunnen lid worden van de vereniging Gouden Kruisdragers Vierdaagse.

Het Vierdaagsekruis is een onderscheiding, welke door Nederlandse militairen in binnen- en buitenland op het uniform gedragen mag worden.

[bewerk] Geschiedenis

In 1908 werd door de KNBLO de Vierdaagse opgericht. Op 1 september 1909, gingen de eerste Vierdaagse van start. Er waren 306 deelnemers. Bij de wandelaars waren maar tien burgers, verder alleen militairen. Er werd in vier dagen 140 kilometer afgelegd waarbij men pas op de laatste dag weer terugkeert naar de startplaats. In 1914 en 1915 ging de Vierdaagse niet door vanwege de mobilisatie vanwege de eerste Wereldoorlog. Voor 1925 konden de mensen ook in 12 andere plaatsen starten. In 1925 werd Nijmegen de startplaats. De routes liggen sindsdien in en om Nijmegen heen. Je kon kiezen uit 35, 45 en 55 km per dag. In 1928 liepen de eerste buitenlanders mee. De Vierdaagse werd een internationale wandeltocht. De deelnemers komen uit de hele wereld tot aan Japan toe. Ook in de Tweede Wereldoorlog ging de Vierdaagse niet door. In 1998 liep de miljoenste deelnemer mee. In 2006 werd de Vierdaagse na de eerste dag afgelast. Veel wandelaars hadden last van de hitte en uitdrogingsverschijnselen, waardoor de hulpdiensten overbelast raakten. Ook overleden twee deelnemers, overigens nadat ze de eerste dag met succes hadden volbracht. Omdat de weersverwachtingen voor de dagen erna nog warmer waren, werd vastgesteld dat het onverantwoord was om de vierdaagse door te laten gaan. De deelnemers die de eerste dag hadden uitgelopen, kregen in plaats van de vierdaagsemedaille een speldje.

[bewerk] Wetenswaardigheden

Elk jaar doen er deelnemers (waaronder een aantal militairen) uit ruim zeventig landen mee. Het record aantal deelnemers stamt uit 2003. Er waren toen 44.812 deelnemers van wie er 40.706 de eindstreep haalden. Het is twee keer voorgekomen dat de te lopen afstanden werden ingekort (1972 en 2003). Het is één keer voorgekomen dat de Vierdaagse werd afgelast. Dat was in Editie 2006. Nadat er de eerste dag twee mensen waren overleden door de hitte, en er voor de dagen erna hetzelfde weer verwacht werd, besloot de Vierdaagse-commissie na één dag het evenement af te gelasten. Voor deze gelegenheid werd een herinneringsspeld uitgereikt aan de wandelaars die waren begonnen aan deze nooit voltooide Vierdaagse. Zes mensen overleden gedurende de Vierdaagse. De eerste in 1927 (aan een zonnesteek). Vervolgens viel op de tweede dag in 1963 een Nederlandse soldaat uit, die later die week zou overlijden. Daarna stierven twee Zwitserse militairen in 1972 en vervolgens twee wandelaars in de editie van 2006. In 2003 is er een Vierdaagse-huwelijk voltrokken in Linden en op 21 juli 2006 is dit te Grave gebeurd. Het deelnamerecord is in bezit van Annie Berkhout. Zij deed in totaal maar liefst 66 keer mee. De Sint Annastraat in Nijmegen, die op de laatste dag naar de finish loopt, wordt de "Via Gladiola" genoemd vanwege de boeketten gladiolen die de deelnemers wachten. Er is altijd veel media-aandacht voor de Vierdaagse: op televisie zendt de KRO het programma Het gevoel van de vierdaagse uit en SBS 6 het programma De Nijmeegse vierdaagse.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Nijmeegse Vierdaagse; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen