Noordwijk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Noordwijk, vroeger ook wel geschreven als: Northgo, Norwige, Nortic, Northge en Northeke, is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 24.727 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 51,53 km² (waarvan 16,12 km² water).

De gemeente bestaat uit twee kernen, die van elkaar gescheiden zijn door een groenstrook. Noordwijk aan Zee, vanouds een vissersdorp, is tegenwoordig een badplaats met een lange kuststrook. Noordwijk-Binnen straalt in de oude kern nog de rust uit van vroeger eeuwen. In 1992 is de oude dorpskern aangewezen als beschermd dorpsgezicht op grond van de Monumentenwet. Naast deze twee kernen is er nog het Langeveld, een buurtschap ten noorden van het zeedorp.

In de gemeente Noordwijk is ESTEC gevestigd, een Europees centrum voor ruimteonderzoek en technologie, de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hoewel het op Noordwijks grondgebied ligt, ligt het dichter bij Katwijk. Het bezoekerscentrum van ESTEC, Space Expo, is een grote ruimtevaarttentoonstelling.

In het hotel Hotels van Oranje in Noordwijk aan Zee wordt wekelijks het televisieprogramma Business Class van Harry Mens opgenomen. Noordwijk aan Zee heeft een vuurtoren en een KNRM reddingsstation, en kent sinds 1997 een jaarlijks zomerfestival: Opera aan Zee.

De gemeente telt liefst drie muziekverenigingen: Crescendo, Echo der Duinen en Excelsior.

Inhoud

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Noordwijk in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in Noordwijk
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Haaglanden
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in de plaats Noordwijk?

[bewerk] Badplaats

In 1866 werd Noordwijk een badplaats. Omdat het zeewater medicinale werking scheen te hebben kwamen er mensen met een koetsje een dagje naar het strand. Ook werd in deze tijd de eerste paal van Huis ter Duin geslagen.

Tegenwoordig is Noordwijk de nummer drie badplaats van Nederland. Het strand van Noordwijk

[bewerk] Bereikbaarheid

Noordwijk is goed te bereiken met vervoer. Het ligt aan de N206en vlak bij de A44 en kent directe busverbindingen naar onder andere Leiden, Den Haag, Haarlem en Schiphol. Daarnaast is de planning dat de RijnGouwelijn Noordwijk zal aandoen.

[bewerk] Evenementen

Vanuit Noordwijk start het jaarlijkse bloemencorso naar Haarlem. De derde maandag in juni tot en met de daaropvolgende zondag vindt het Schilderfestival Noordwijk plaats.

[bewerk] Sport en recreatie

Door Noordwijk loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

In Noordwijk zijn twee voetbalclubs gevestigd genaamd VV SJC en VV Noordwijk. Verder is er ook een Korfbalvereniging, genaamd CKV Fluks.

[bewerk] Weekendje weg in Noordwijk

Hotel Mercure Noordwijk is een viersterren hotel direct gelegen aan de boulevard en het strand van Noordwijk aan Zee. Het hotel beschikt over 82 comfortabele hotelkamers en 10 multifunctionele nieuwe vergaderzalen. In ons sfeervolle restaurant en in de gezellige bar wordt de inwendige mens verzorgd met een variëteit aan gerechten en dranken. Bovendien kunt u genieten van de zonsondergang op ons overdekt verwarmd terras. Na een actieve dag kunt u uitgebreid ontspannen in onze ontspanningsruimte met zwembad, sauna, stoomcabine, solarium en massagedouches.

Voor meer informatie klikt u op:

Hotels en uitjes in Noordwijk

[bewerk] Strandfeesten in Noordwijk

Voor de grootste en leukste strandfeesten van Nederland moet u in Noordwijk zijn!

Voor meer informatie klikt u op:

Strandfeest in Noordwijk


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Noordwijk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Noordwijk"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen