Noorwegen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Noorwegen is een langgerekt land gelegen in het noordwesten van Europa, ten noorden van de Noordzee en Denemarken, ten oosten van de Atlantische Oceaan, ten westen van buurland Zweden en in het uiterste noordoosten grenst het aan Finland en Rusland. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, welke aan de zuidoostkust van Noorwegen ligt. Noorwegen is een land van fjorden, inhammen, baaien en eilanden en met een duizenden kilometers lange kustlijn.


De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn

Inhoud

[bewerk] Uitgaan

Zoals gezegd, het leven is hier duur. Een biertje kost dan ook € 12 Bier wordt in het Noors "ØL" uitgesproken als "eul"

[bewerk] Overnachten

In Noorwegen geld het zogenaamde "allemannsretten" of te wel "allemansrecht",dat wil zeggen dat men overal in de vrije natuur vrij kamperen mag.Er zijn echter wel een paar regels waar men aan zich moet houden.Bijvoorbeeld is het niet toegestaan om binnen een straal van 150 meter van een privé-terrein te kamperen. Voorwaarde is dat geen schade aan de natuur of aan landbouwgewassen wordt aangericht.

[bewerk] Geografie

Noorwegen heeft met 25.148 km een ongewoon lange kustlijn[4]. Dit getal is inclusief fjorden, kleine voor de kust gelegen eilanden en andere inhammen. De kust is omzoomd met eilanden (in het bijzonder de eilanden Lofoten en Vesterålen) en talrijke diep gekartelde fjorden. De Sognefjord, Geirangerfjord, Hardangerfjord, Nordfjord, en Oslofjord zijn de grootste en bekendste.

Noorwegen wordt vrijwel in zijn geheel beheerst door het Scandinavisch Hoogland. Hoge plateaus zijn onder meer de Dovrefjell en de hoogvlakte Hardangervidda. Het hooggebergte van Noorwegen is Jotunheimen met de gebergten Hurrungane en Breheimen. In dit deel bevinden zich de hoogste toppen. Hier zijn ook de twee hoogste bergen, de Galdhøpiggen met 2469 meter en de Glittertind van 2454 meter.

De bergen en de plateaus worden afgewisseld door vruchtbare valleien, zoals Gudbrandsdalen, en door snelle rivieren, die hydro-elektrische energie leveren. De rivier de Glomma, ook bekend als Glåma, in het zuiden, is de langste rivier. Vanwege zijn ligging aan de Atlantische Oceaan heeft Noorwegen een mild en vochtig klimaat.

[bewerk] Overzeese gebiedsdelen

Tot het land Noorwegen behoort ook de eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee, en het eiland Bouvet in de Zuidelijke IJszee.

Noorwegen eist tevens een deel op van Antarctica (Koningin Maudland en Peter I-eiland).

[bewerk] Fjorden

Er zijn zeer vele fjorden in Noorwegen. Het Geirangerfjord en het Nærøyfjord staan op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.

De langste fjorden zijn: De langste fjorden zijn:

Naam Lengte
Sognefjord (Solund–Skjolden) 204 km
Hardangerfjord (Bømlo–Odda) 179 km
Trondheimsfjord (Agdenes–Steinkjer) 126 km
Porsangerfjord (Sværholtklubben–Brennelv) 123 km
Storfjord (Hareidlandet–Geiranger) 110 km
Nordfjord (Husevågøy–Loen) 106 km
Oslofjord (Færder–Oslo) 100 km
Romsdalsfjord (Molde–Åndalsnes) 88 km


[bewerk] Gletsjers

Er zijn een aantal gletsjers in Noorwegen. Jostedalsbreen met zijarmen als onder andere de Nigardsbreen en de Briksdalsbreen en is de grootste gletsjer van het Europese continent. Andere bekende gletsjers zijn Svartisen en de Folgefonnagletsjer.

[bewerk] Klimaat

Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen. De westkust, het fjordengebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat, iets koeler dan Nederland. In het hoge noorden is een toendraklimaat. Ten oosten van de bergketens heerst een landklimaat. In sommige gebieden in de westelijke fjorden en het midden valt meer dan 4000 mm neerslag per jaar, terwijl de neerslag in het noorden en achter de bergen niet meer dan 600 mm per jaar bedraagt.

[bewerk] Toerisme

Enkele populaire toeristische bestemmingen in Noorwegen zijn:

 • Staafkerken zoals de staafkerk van Urnes (sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst) en de staafkerk van Heddal
 • Bryggen, de middeleeuwse haven van Bergen (sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst)
 • Rotskunst van Alta (sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst)
 • Oslo met het Vikingskipshuset (waar opgegraven vikingschepen worden tentoongesteld), het Munchmuseum, het Frammuseum, het Kon-Tiki Museum, de Vigelandpark-beeldentuin en het kasteel Akershus
 • Het fjordengebied in het westen met o.a. Geirangerfjord en het Nærøyfjord
 • Flåmsbana, de spoorbaan van Flåm, een van de steilste treintrajecten ter wereld
 • Nidaros-domkerk in Trondheim
 • Preikestolen, een hoge rots boven de Lysefjord in Forsand
 • Openluchtmuseum Maihaugen met 185 gebouwen het grootste openluchtmuseum van Noorwegen met de Staafkerk van Garmo uit 1150
 • Noordkaap

[bewerk] Nationale parken

Er zijn diverse nationale parken in Noorwegen zoals:

 • Børgefjell
 • Dovrefjell-Sunndalsfjella
 • Dovre
 • Folgefonna
 • Hardangervidda
 • Jostedalsbreen
 • Jotunheimen
 • Øvre Anarjóhka
 • Øvre Pasvik
 • Rondane
 • Stabbursdalen


[bewerk] Cultuur

[bewerk] Literatuur

De Noorse literatuur begint met de pagane dichters van de Poëtische Edda uit de negende en tiende eeuw. Bragi Boddason, Þjóðólfr van Hvinir en Eyvindr skáldaspillir zijn hier de belangrijkste schrijvers. Uit de negende eeuw is ook de Ynglingatal, een mytische geschiedenis van de eerste vikingkoningen. Nadat Noorwegen rond het jaar 1000 in contact komt met het Christendom, ontstaat een traditie van historische en hagiografische geschriften, die in de dertiende eeuw tot een einde komt. Overgeleverd zijn een Historia Norwegiæ uit de twaalfde eeuw, de Þiðrekssaga, van rond 1250 en Konungs skuggsjá, een vorstenspiegel uit het midden van de dertiende eeuw. Ook is bekend de Ágrip af Nóregskonungasögum (een geschiedenis van de Noorse koningen), uit ongeveer dezelfde tijd. Uit diezelfde periode stamt het werk van Snorri Sturluson, die een skald was en de schrijver was van vele kongingssaga's, verzameld in zijn werk Heimskringla (Wereldbol). "De Grote Vier" van de Noorse Letterkunde, met de klok mee vanaf links boven: Kielland, Lie, Ibsen, Bjørnson

De late XIXe en vroege XXe eeuw worden wel de Gouden Eeuw van de Noorse literatuur genoemd. De toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906) is hier de centrale figuur. Niet minder gelauwerd, maar buiten Noorwegen toch minder bekend, is Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910), die in 1903 de eerste Noorse winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur werd. Van zijn historisch getinte toneelwerk is vooral dat over Sigurd Slembe tamelijk bekend. Zijn overige werk heeft vaak het pastorale Noorwegen tot onderwerp. Na Bjørnson was Knut Hamsun (1859-1952) in 1920 de tweede Noorse Nobellaureaat. Zijn werk is ook in het Nederlands vertaald. Hamsuns populariteit had overigens ernstig te lijden onder zijn pro-Duitse houding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De derde Noorse Nobelprijs voor Literatuur viel in 1928 ten deel aan Sigrid Undset wier werk de vrouw aan de onderkant van de samenleving centraal stelt. Haar beroemde trilogie Kristin Lavransdatter speelt in de Middeleeuwen en werd in Noorwegen verfilmd. Geen Nobelprijswinnaar, maar wel een iconografische figuur in de Noorse letterkunde is Alexander Kielland (1849-1906), die samen met Jonas Lie (1833-1908), Ibsen en Bjørnson de Grote Vier van de Noorse literatuur worden genoemd.

In de moderne Noorse literatuur zijn Jan Kjærstad (1953) en Jostein Gaarder de grote namen. Kjærstads trilogie over Jonas Wergeland werd ook in het Nederlands vertaald en van Gaarders De wereld van Sofie werden wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Daarnaast zijn Erik Fosnes Hansen (1965), Lars Saabye Christensen (1953), Dag Solstad (1941) en Herbjørg Wassmo (1942) grote namen uit de naoorlogse Noorse literatuur. Jo Nesbø is een bekend Noors misdaadschrijver.

[bewerk] Klassieke muziek

De Noorse muziektraditie is sterk verbonden met die van de andere Scandinavische landen, met name met die van Denemarken, waarmee het land enkele eeuwen een unie vormde. Tot en met de achttiende eeuw had de folkloristische muziek in Noorwegen de overhand. Pas vanaf de onafhankelijkheid van Noorwegen zochten en vonden de Noren aansluiting bij een meer Europese muziektraditie. Voor wat betreft de folkloristische muziek dient onderscheid gemaakt te worden tussen de muziek van de Noren en die van de Saami. De Noorse folkmuziek wordt gekenmerkt door begeleide zang, terwijl die van de Saami meestal a capella is. Een typisch voorbeeld van Noorse muziek is de kveding, een soort geïmproviseerde - vaak hoofse - ballade. Muziek van de Saami is bijvoorbeld de joik, een vaak slechts door tamboerijn begeleid lied dat tracht de essentie van een persoon, een dier of een toestand te bezingen. De romantische componist Ole Bull met zijn viool

De eerste bekende Noorse componist was de violist Ole Bull (1810-1880), die als violist bekend stond als de Paganini van het Noorden. Zijn romatische composities waren geïnsprieerd op de folkloristische muziek en inspireerden op hun beurt de grootste Noorse componist, Edvard Grieg (1843-1907). De negentiende eeuw geldt als de gouden eeuw van de Noorse muziek. Tijdgenoten van Bull waren de organist Ludvig Mathias Lindeman, die een compendium van de Noorse volksmuziek maakte, en Halfdan Kjerulf (1815-1868). Grieg en Johan Severin Svendsen (1840-1911) waren evenwel de grootste namen van de Noorse Gouden eeuw. Had de Noorse muziek voor de Tweede Wereldoorlog nog vaak een nationalistisch noordisch karakter, nadien werd de Noorse muziek steeds internationaler geörienteerd. Componisten als Knut Nystedt en Egil Hovland lieten zich inspireren door Franse en Amerikaanse collega's.

[bewerk] Jazz

In recente jaren is Noorwegen een vooraanstaand jazzland geworden. Een van de pioniers van de Noorse jazz is de saxofonist Jan Garbarek, die een verbinding wist te leggen tussen Noorse traditionele muziek en de jazz enerzijds en anderzijds tussen de jazz en de elektronische muziek. Een andere bekende naam uit de Noorse jazz is Terje Rypdal, een buitengewoon productieve gitarist. De (bas)gitarist Eivind Aarset beweegt zich op het grensgebied van de jazz en de rock. In Noorwegen vinden ook een aantal toonaangevende jazzfestivals plaats, zoals het Molde International Jazz Festival , het Oslo Jazz Festival en Vossa Jazz. In november 2008 wijdde het London Jazz Festival een retrospectief aan de Noorse jazzscene


[bewerk] Nationale feestdagen

De nationale feestdag van Noorwegen is op 17 mei en is gewijd aan de Noorse Grondwet. Op die dag werd in 1814 de Noorse grondwet bekrachtigd. Overal in het land vinden die dag kinderparades plaats. Die in Oslo wordt bijgewoond door de koninklijke familie. Het enige militaire element van de dag wordt verzorgd door de blaaskapel van het de koninklijke wacht, die door de straten van Oslo marcheert. Op 23 juni vieren de Noren Jonsok (Sint Jans ontwaken), het begin van de zomer.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Noorwegen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Noorwegen"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen