North Sea Jazz Festival

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het North Sea Jazz Festival is een jaarlijks jazz festival dat ieder jaar in het tweede weekend van juli wordt georganiseerd. Tot en met 2005 vond het festival plaats in het World Forum Convention Center in Den Haag; vanaf 2006 wordt het gehouden in Ahoy te Rotterdam.

[bewerk] Geschiedenis

Het driedaagse festival werd opgericht door Paul Acket, zakenman en jazzliefhebber, die een vermogen had vergaard in de zestiger jaren met muziekbladen. Toen Acket zijn bedrijf in 1975 verkocht was hij in staat het North Sea Jazz Festival te ontwikkelen en sponsoren. Acket wilde graag een diversiteit aan jazzstijlen presenteren aan het publiek, van Amerikaanse jazz tot Europese avant-garde. In 1976 vond de eerste editie van het festival plaats in Den Haag: zes podia, 30 uur muziek en 300 musici trokken meer dan 9000 bezoekers. Allerlei jazzgrootheden traden op, waaronder Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Stan Getz, aangevuld met de gehele Nederlandse avant-garde.

Sinds 1985 worden de Bird Awards op het North Sea Jazz Festival uitgereikt; de Bird Award is met ingang van 2006 omgedoopt tot de Paul Acket Award om tijdens het festival een blijvend hommage aan zijn oprichter en geestesvader te brengen. Sinds 1998 worden ook de Edison Jazz Awards op het festival uitgereikt.

Het festival is sinds de oprichting uitgegroeid tot een omvang van: vijftien podia, 1200 artiesten en meer dan 23.000 bezoekers per dag. Vanaf editie 2006 wordt het North Sea Jazz Festival gehouden op een nieuwe lokatie, Ahoy Rotterdam. Dit omdat de organisatie van mening was dat het World Forum Convention Center, na de afbraak van meer dan de helft van het complex, niet voldoende plaats meer bood om het festival te huisvesten. Deze afbraak vond plaats wegens de nieuwbouwplannen van de gemeente Den Haag voor de huisvesting van Europol. Sinds het overlijden van Paul Acket in 1993 is de organisatie in handen van concertpromotor Mojo.

[bewerk] Optredens

Het festival is wereldberoemd vanwege de variatie aan muziekstijlen die er wordt geprogrammeerd, van traditionele New Orleans Jazz tot bebop en impro, blues, gospel, funk, latin en soul. Artiesten als Tony Bennett, Miles Davis, Ibrahim Ferrer, Ella Fitzgerald, Al Jarreau, B.B. King, John Mayall, Branford Marsalis, Joshua Redman, McCoy Tyner, Art Blakey, Dave Douglas, Ben Allison, Oscar Peterson, Youssou N'Dour, King Sunny Adé, Erykah Badu, Alicia Keys, Earth Wind & Fire, Santana, Wayne Shorter, Herbie Hancock en Lou Rawls hebben op het festival opgetreden. Ook allerlei Nederlandse artiesten als Greetje Kauffeld, Pia Beck, Piet Noordijk, ICP, Clusone Trio, Hans Dulfer, Eric Vloeimans, Michiel Borstlap, Francien van Tuinen, Izaline Calister traden op North Sea Jazz op. Ook jong talent wordt niet overgeslagen, recent traden op: Glenn Corneille, Jelle van Tongeren, Janne Schra en Kim Hoorweg.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel North Sea Jazz Festival; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen