Nunspeet

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Nunspeet is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 26.535 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 129,49 km² (waarvan 0,76 km² water). Het dorp Nunspeet zelf heeft 19.496 inwoners (2005). Het natuurtransferium biedt met zijn uitkijktoren een prachtig beeld van de omgeving.

Inhoud

[bewerk] Historie/Heemkundige Vereniging Nuwenspete

Nunspeet heette vroeger Nuwenspete, dit betekent zoiets als "nieuwe ontginning". De tegenhanger hiervan is de oude naam voor het dorp Elspeet, dat in de gemeente Nunspeet ligt. Elspeet betekent zoiets als "oude ontginning".

De naam "Nuwenspete" leeft voort in de plaatselijke "Heemkundige Vereniging Nuwenspete". De doelstellingen van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete zijn: Het bevorderen van kennis en belangstelling voor de verschillende facetten van heemkunde en geschiedenis: het heden en verleden van landschap, bodem, flora, fauna, bevolking, taal, folklore, klederdracht, bouwkunst en de cultuur in het algemeen. Daarbij stelt de vereniging zich de instandhouding en de bescherming ten doel van de schoonheid en het karakter van de bovenstaande facetten. Deze doelstellingen gelden in het bijzonder voor het gebied van de Gemeente Nunspeet, dat de dorpen Elspeet, Hulshorst, Nunspeet en Vierhouten omvat.

Zij tracht haar doel onder meer te bereiken door: onderzoek en studie van vraagstukken die op de doelstelling betrekking hebben; - uitgave van een tijdschrift en andere geschriften; - het aanleggen van verzamelingen; - samenwerken met soortgelijke organisaties; - het oprichten of mede-oprichten van rechtspersonen met een aanverwante doelstelling; - het benaderen van overheden, besturende lichamen en particulieren; - het geven van voorlichting en advies aan derden; - alle overige wettelijke middelen.

[bewerk] Verscholen dorp

In de bossen van Vierhouten, ten zuiden van Nunspeet, bevindt zich in het bos aan de Pas-opweg het "Verscholen Dorp".

[bewerk] Recreatie en toerisme

Een belangrijke bron van inkomsten voor Nunspeet is de recreatie en het toerisme. Door de aanwezigheid van bos (Veluwe), water (Veluwemeer, Zandenplas) en zand (Hulshorster zand) zijn er elk jaar 1.200.000 overnachtingen in Nunspeet (bron: Gemeente Nunspeet)

[bewerk] Eibertjesdag

Eibertjesdag is een jaarlijks terugkerende braderie. De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij 'Eibertje'. Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. De wandeling kan nog steeds worden gemaakt via het zgn 'Eibertjespad' door de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet. Eibertjesdag wordt gehouden op de vrijdag na Hemelvaartsdag.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Nunspeet; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Nunspeet"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen