Oegstgeest

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De Oudenhofmolen die ooit de polder drooghield is volledig ingesloten (achtergrond: het nieuwe winkelcentrum Lange Voort)
De Oudenhofmolen die ooit de polder drooghield is volledig ingesloten (achtergrond: het nieuwe winkelcentrum Lange Voort)
Achterzijde Oud Poelgeest
Achterzijde Oud Poelgeest

Oegstgeest is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 22.023 inwoners en heeft een oppervlakte van 7,75 km². Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

[bewerk] Geschiedenis

Oegstgeest is één van de vroegst bewoonde gebieden van het kustgebied. De vroegste sporen van bewoning zijn in 1946 aangetroffen in een uitloper van een strandwal in de Elgeesterpolder, waar in de tweede eeuw na Christus een Bataafse nederzetting gevestigd was. Het is niet zeker of het grondgebied van Oegstgeest ook hierna constante bewoning heeft gekend. In de negende eeuw stond op de plaats van het huidige Groene Kerkje een volgens de legende door Willibrord gewijd kerkje. De aanwezigheid van dit kerkje en van bezittingen van de Sint-Maartenskerk te Utrecht doen vermoeden dat zich hier een voor die tijd tamelijk dichte bevolking bevond.

Oegstgeest bestond tot het begin van de twintigste eeuw uit verschillende losse kernen: De Kerkbuurt of het Oude Dorp (bij het Groene Kerkje), de Leidse Buurt, onderverdeeld in de Pen (bij de Beukenhof) en de Punt (bij het kruispunt Rhijngeesterstraatweg/Geversstraat), de Poelgeesterbuurt of de Kwaak (bij kasteel Oud-Poelgeest), de Morsbuurt (geannexeerd door Leiden in 1896) en tot slot de Bazar en de Rijsjes (nu behorende bij Rijnsburg). Tussen deze buurten waren hooguit wat verspreid liggende huizen en boerderijen te vinden. Pas na 1900 ging men de tussenliggende gebieden bebouwen. Eerst het Wilhelminapark, vervolgens het Prins Hendrikpark (rond 1915), het Julianapark, Oranjepark en Emmapark (1920-1950), Buitenlust ofwel de Indische Buurt (1925) en de buurten bij de Grunerie en tussen Emmalaan en Lange Voort (jaren '50). In de jaren '70 bereikte men het Oegstgeester Kanaal. Daarna verrees Haaswijk en de Morsebel in de jaren '80 en '90. In de eerste jaren van de 21e eeuw is de nieuwste wijk Poelgeest gebouwd, gelegen tussen kasteel Oud-Poelgeest en de Merenwijk van Leiden. In 2006 is begonnen met de bouw van de wijk Nieuw Rhijngeest ten westen van de snelweg A44.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Oegstgeest in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Haaglanden

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Oegstgeest; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen